Независимият депутат Радостин Василев ще се кандидатира за кмет на София

Радостин Василев обяви кандидатурата си на пресконференция в БТА, 5 септември 2023 г.

Независимият народен представител Радостин Василев каза, че ще се кандидатира за кмет на София като независим кандидат.

Кандидатурата му ще бъде издигната от инициативен комитет, който ще внесе необходимите документи в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той ще е петият кандидат за кмет на столицата. Местните избори ще се състоят на 29 октомври.

"Смятам, че съм достатъчно подготвен", каза Василев на пресконференция в БТА. Той добави, че слоганът в кампанията му ще е "Без ГЕРБ и Държавна сигурност в София".

Василев каза, че приоритетите му са осем, сред които пълна ревизия на управлението на ГЕРБ, включително издадените разрешения за строеж, сигурност на гражданите, инфраструктура.

На последните избори Василев беше избран за депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). В края на май обаче той съобщи, че напуска коалицията и я обвини в „предателство“ заради споразумението за управление с ГЕРБ.

Тогава Василев разпространи запис от заседание на Националния съвет на ПП, в който се чува как лидерите на партията обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с "посолството". Това стана повод за изслушване на шефовете на службите в парламента.

През юли Василев беше обвинен от прокуратурата за опит за принуда по случай от от юли 2022 г., когато "Има такъв народ" (ИТН) пусна запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отказва от решението си да напусне партията и парламентарната група на Слави Трифонов.

Тогава Василев беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

Другите кандидати за кмет на София са синдикалистката Ваня Григорова, издигната от БСП. ПП-ДБ и "Спаси София" издигнаха предприемача Васил Терзиев. Около кандидатурата му обаче се появи напрежение заради връзки на негови роднини с Държавна сигурност. Самият той се разграничи от тяхното минало и осъди репресиите по времето на комунизма като престъпление.

Кандидатите на десницата е и Вили Лилков, издигнат от инициативен комитет. ГЕРБ каза, че ще съобщи кандидата си през септември. През юли "Възраждане" номинира икономиста Деян Николов.

Вижте също Едновременно в сряда сутрин. Президент и три партии критикуват кандидата за столичен кмет Васил Терзиев