"Всеобщо смирение". Радев отложи връчването на мандата за понеделник заради смъртта на патриарха

Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев отложи връчването на първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС за 12 часа понеделник. Той съобщи решението си в четвъртък, като причината е смъртта на патриарха на Българската православна църква Неофит.

Новината за отлагането идва само ден след като Радев каза, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в петък. Дотук се стигна след оставката на кабинета на Николай Денков миналата седмица съгласно споразумението за ротация.

Вижте също Патриарх Неофит почина. Кой беше той и какво следва за Българската православна църква

Късно в сряда вечерта обаче Светият синод съобщи, че патриарх Неофит е починал, а в четвъртък Министерският съвет взе решение петък и събота, когато ще са поклонението и погребението на Неофит, да бъдат обявени за Дни на траур.

"В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни, затова отлагам връчването на мандата", каза Радев пред журналисти в четвъртък.

По-рано премиерът в оставка Николай Денков призова президента да връчи мандата възможно най-бързо, но Мария Габриел, която трябва да поеме поста му, поиска още време от Радев.

Първият ден, в който той можеше да даде проучвателния мандат на ГЕРБ, беше сряда. Според Конституцията именно ГЕРБ трябва да го получи като първа политическа сила в настоящия парламент.

След като го получи, тя ще има седем дни, за да го върне на президента с предложение за кабинет. Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при следващата по гласове партия - ПП-ДБ.

Ако и вторият опит за съставяне на правителство е неуспешен, третият мандат се връчва на партия по избор на президента. В случай че и тя не успее да изпълни мандата, Радев назначава служебно правителство, чиято основна задача е да организира предсрочни парламентарни избори.

Вижте също Първите 9 месеца. Какво успя и какво не свърши кабинетът "Денков"