"Огромна заплаха". Радев осъди в ООН войната в Украйна и призова за примирие в Газа

Българският президент Румен Радев говори пред Общото събрание на ООН, 25 септември 2024 г.

От самото началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна "България остро заклейми тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения". Това каза в сряда президентът Румен Радев на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, цитиран от пресцентърът на президентството.

По време на речта си пред представителите на страните членки на световната организация той призова за "незабавно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа, където Израел воюва с палестинската групировка Хамас.

В миналото българският държавен глава нееднократни е правил публични изказвания по повод агресията на Русия срещу Украйна, които съвпадат с официални позиции на Кремъл - че изпращането на военна помощ на Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са "войнолюбци".

Вижте също Какво казва за Радев отказът му да участва в срещата на върха на НАТО

През лятото Радев се обяви срещу подпомагането на украинската съпротива "до крайна победа" и отказа да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В сряда президентът заяви пред Общото събрание на ООН, че "всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност".

"Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави", добави Радев, като отбеляза, че "всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено".

По повод ескалацията на напрежение в Близкия изток и продължаващите военни действия на Израел в Ивицата Газа българският държавен глава призова за "незабавно прекратяване на огъня, осигуряването на свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаването на всички заложници от Хамас".

Израелската армия обяви война на Хамас, след като смятаната от САЩ и ЕС за терористична организация групировка нападна на 7 октомври 2023 г. Израел, уби над 1200 души и взе за заложници други около 250. През последните дни конфликтът в региона с разрасна с израелска офанзива срещу подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка Хизбула.

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства", заяви още Радев.

Той припомни, че през 2015 г. ООН единодушно е приела 17 цели за устойчивото развитие, които очертават обща визия за мир и просперитет на цялата планета.

"Днес, повече от всякога, те трябва да бъдат във фокуса на международната общност и изискват пълна мобилизация на международната общност за тяхното постигане", посочи президентът.

Радев декларира, че България ще запази ангажимента си да поддържа, защитава и укрепва многостранната рамка за разоръжаване, неразпространение и контрол на въоръженията. Той посочи също, че страната е поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани.

Вижте също Как Румен Радев се опитва да стане българския Виктор Орбан