"Ще започнем още от утре". ИТН получи третия мандат и ще направи опит за правителство

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, 29 юли 2024 г.

Президентът Румен Радев връчи в понеделник третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-малката група в парламента - тази на „Има такъв народ“ (ИТН).

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов прие мандата и каза, че партията ще разговаря с всички формации, за да осигури подкрепа за експертен кабинет, а разговорите ще бъдат публични. Повечето партии обаче вече казаха, че не виждат възможност за редовно правителство с третия мандат.

Новината идва след провала на първите два мандата през изминалия месец. ГЕРБ предложи правителство с първия мандат, но то не получи достатъчно гласове в парламента. Вторият мандат отиде при „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), но оттам го върнаха неизпълнен.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява

В неделя Радев каза, че е избрал да връчи третия мандат на ИТН.

„Това е последният шанс пред 50-ото Народно събрание да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществено постижение в историята“, каза президентът при връчването на третия мандат.

Ако той не се реализира, ще има нови предсрочни избори.

Пръв на поканата за преговори на ИТН в понеделник отговори съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той каза, че неговите депутати няма да участват в разговори за правителство, и нарече заявката на Тошко Йорданов „популизъм и скрита предизборна кампания“.

„Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ, и напъните на временния обитател на „Дондуков“ 2, са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората“, добави Пеевски, като така разкритикува и президента Радев.

В ДПС обаче е в ход открит конфликт между Пеевски и почетния председател на движението Ахмед Доган. В понеделник депутатите на Доган, които са изключени от парламентарната група на ДПС, казаха, че ще преговарят с ИТН за третия мандат.

Същата заявка направиха и от БСП, включително изключеният от парламентарната група на партията депутат Калоян Методиев.

Защо Радев избра ИТН

При връчването на мандата в понеделник Радев каза, че е избрал ИТН, защото партията „от самото начало“ на сегашния парламент застъпва тезата, че е нужно редовно правителство, което да бъде надпартийно и експертно.

„На фона на конфликтите между партиите, а и вътрешнопартийните раздори сред редица от тях, вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си“, каза още Радев.

Той призова Йорданов и останалите депутати от ИТН да започнат незабавно разговори с другите формации в парламента и „в разумен срок“ да кажат какви са резултатите от тях.

Представителите на ИТН пристигат в президентството за получаване на третия мандат, 29 юли 2024 г.

В отговор Йорданов благодари на президента „за отговорността“.

„Ние ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии, включително с независимите депутати“, каза той и добави: „Ще започнем още от утре.“

Има ли шанс за третия мандат

След консултацията при президента Радев Йорданов каза, че за третия мандат още има надежда. Той добави, че на срещите си с партиите и с независимите депутати ИТН ще обсъжда политическите приоритети и проблеми, начините за тяхното разрешаване и сроковете за това.

Едва след тези разговори ще стане въпрос за конкретния състав на евентуалния кабинет, който партията ще предложи.

Останалите формации в парламента обаче са скептични за успеха на третия мандат.

„Като при прогнозата за времето стана - като не се случи нищо с партията победител с първия мандат, няма какво да се случи нито с втория, нито с третия“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, но сме изключително скептични, че може третият мандат да се реализира“, каза председателят на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш премиер Николай Денков.

От „Възраждане“ казаха, че сегашният парламент вече е „изпразнен от съдържание“. Единствено от БСП казаха, че при третия мандат трябва да има „държавнически подход“.

Вижте също Кои са депутатите, които остават верни на Делян Пеевски

Освен с тези парламентарни групи, ИТН ще се опита да преговаря и с независимите депутати в парламента, които са общо 39. В това число влизат 25 депутати, изключени от групата на ДПС, 13 депутати от разпадналата се група на „Величие“, както и един народен представител, изключен от БСП.

Как се стигна дотук

Дотук се стигна, след като в началото на юли ГЕРБ предложи правителство с бившия председател на парламента Росен Желязков за премиер на страната.

Подкрепа за него декларираха ГЕРБ и ДПС, но в хода на гласуването парламентарната група на ДПС се разцепи заради конфликта между Пеевски и Доган, който призова партията да не подкрепя кабинета на ГЕРБ. В крайна сметка правителството не беше избрано.

Вторият мандат трябваше да отиде при ДПС, но заради разцеплението в партията парламентарната ѝ група се смали. ПП-ДБ станаха втора сила в парламента, затова и вторият мандат отиде при тях.

Формацията поиска Радев да забави връчването на мандата, за да се опита да намери мнозинство за антикорупционни реформи. Останалите партии обаче не подкрепиха ПП-ДБ, затова коалицията върна мандата неизпълнен.

Междувременно няколко парламентарни партии, сред които „Възраждане“, БСП, ИТН и разпадналата се „Величие“, казаха, че искат да получат третия мандат за кабинет.

По-рано Радев традиционно избираше да връчи третия мандат на БСП. Това се случи общо четири пъти през последните три години. БСП нито веднъж не успя да реализира мандата.

В предишното 49-о Народно събрание, след оставката на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ с премиер Николай Денков, Радев за пръв път връчи третия мандат на ИТН. Тогава от партията на Слави Трифонов го върнаха неизпълнен.

Вижте също Проверете пак. Кой е Делян Пеевски