Икономика, енергетика, транспорт. Радев иска България да си партнира с Иран

Румен Радев и Масуд Пезешкиан

България иска да работи за развиване на двустранното си партньорство с Иран в областта на икономиката, търговията, енергетиката и транспорта. Това каза президентът Румен Радев при срещата му с президента на Иран Масуд Пезешкиан в сряда в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи пресцентърът на президентството.

Изказването на Радев идва след речта му пред Общото събрание на ООН, в което той осъди войната в Украйна и призова за примирие в Газа. Малко по-рано новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиан също говори пред ООН, като призова за прекратяване на войните в Украйна и Близкия изток чрез диалог.

Вижте също Израел и Хизбула твърдят, че не искат война. Но могат ли да я избегнат

По време на срещата с Пезешкиан Радев говори за възстановяване на търговския и културен обмен между двете държави. Той поиска и подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба „Galaxy Leader“, задържан край бреговете на Йемен от хутите в края на миналата година.

Двамата президенти обсъдиха и теми от международно значение. Радев постави въпроса за оказване на съдействие от страна на Иран за освобождаване на всички заложници, пленени от Хамас при нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Хамас е обявена за терористична групировка от САЩ и Европейския съюз и е подкрепяна от Иран.

Радев приветства намерението на новото управление на Иран да задълбочи диалога с Европейския съюз и изрази надежда, че това ще доведе до укрепване на сътрудничеството, както и намиране на решение по отношение на ядрената програма на страната.

Пезешкиан се съгласи, че при отношенията на Иран с Европейския съюз ключът към решаването на всички въпроси е диалогът. Той изрази надежда, че диалогът с България също ще продължи и отправи покана към Радев за визита.

В рамките на Общото събрание на ООН Радев се срещна и с генералния секретар на ООН - Антониу Гутериш. Двамата обсъдиха, че военните кризи в Украйна и Близкия Изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света.

Срещата между Радев и Пезешкиан идва на фона на нарастващо напрежение в Близкия Изток, след като в началото на седмицата Израел започна масирана въздушна атака срещу Хизбула в Ливан. Двете държави си разменят почти ежедневни удари от началото на войната на Израел срещу Хамас. Хизбула казва, че го прави в подкрепа на палестинския народ.

Хамас и Хизбула са обявени за терористични организации от САЩ. И двете са подкрепяни от Иран.

Масуд Пезешкиян положи клетва като президент през юли, след като през май при катастрофа с хеликоптер почина президента Ебрахим Раиси. В речта си пред Общото събрание на ООН в сряда той изрази желание за сближаване на позициите на страната със Запада, като заяви готовност за прекратяване на ядреното си противопоставяне.

Вижте също "По-съпричастни". Какъв е животът на жените в Иран две години след смъртта на Махса Амини