Три минути: Радев още не може да намери премиер. Руски газ пак може да тръгне към България

Румен Радев и Димитър Главчев по време на срещата им на 21 август

Добро утро. Най-важното днес:

  • Калин Стоянов още е министър
  • Какво обединява автокрациите
  • Кери-Ан Мос на 57

България все още не знае кой ще е новият служебен премиер, нито кога ще са следващите избори. Президентът Румен Радев разговаря с потенциалните кандидати за премиер, които заемат кратък списък от високи длъжности. Само сегашният служебен премиер Димитър Главчев от ГЕРБ и подуправителят на БНБ Петър Чобанов от ДПС искат поста, но и за двамата има усложнения. Топката продължава да е при Радев.

България щеше вече да има правителство, ако кандидатката за премиер Горица Кожарева не беше настояла подкрепяният само от Делян Пеевски Калин Стоянов да остане вътрешен министър. Самият Стоянов благодари на Пеевски за подкрепата и каза, че няма да подава оставка.

Малоброен протест в София поиска оставката на Калин Стоянов. Десетки граждани се събраха пред сградата на МВР, а после блокираха за кратко Орлов мост.

А кога ще са изборите? Намерете още 3 минути днес, за да гледате видеото, в което всичко е обяснено.

Франтишек има проблеми

Турция планира да изнася за и през България газ под марката Turkish blend, като почти половината от този газ ще идва от Русия, съобщава “Дневник”. Колегите пишат, че Русия е водещ вносител на турския пазар с 40%, а доставчици на втечнен газ са още САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и Оман.

Делегация на проруската "Възраждане" ще участва във форум на БРИКС в Москва, посветен на местните власти. Партията обаче не спечели нито един кмет на голям град. Миналата година Владимир Путин използва среща на върха на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна.

Временният главен прокурор Борислав Сарафов поиска дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров. Констатациите в доклада за него звучат така - забавени и провалени разследвания, заобикаляне на принципа за случайно разпределение на делата, постановяване на арест без необходимите по закон основания.

Ако този бюлетин ви е интересен, изпратете го на приятели и им препоръчайте да се абонират и те.

Как продължават войните

Украйна напредва в руска област и обратното - Русия напредва в украинска. Украйна търси попълнения за армията си, а в Русия изчезват наборници. Как изглежда ситуацията на фронта към днешна дата? Не пропускайте анализа на Майк Екел от Радио Свободна Европа.

Мир не се задава и в Близкия изток. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи деветото си посещение в региона от началото на войната в Газа, без да осигури желания пробив за споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Специалната препоръка

Какво общо може да имат Русия, Венецуела, Китай и Иран? Не много. Това, което ги обединява, е общият им враг - демократичните общества. Автокрациите по света все повече се подкрепят, казва американската журналистка и историчка Ан Епълбаум в интервю за телевизия Current Time – рускоезична мрежа, управлявана от Радио Свободна Европа.

Човек на деня

Познавате я най-вече като Тринити от "Матрицата", но тя има десетки други роли и богата кариера като филмова и телевизионна актриса. Кери-Ан Мос навърши 57 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров