Над 356 млн. лв. Комисията по отбрана одобри сделка за германска система за противовъздушна отбрана

Зенитно-ракетни комплекси IRIS-T SLS (вляво) и IRIS-T SLM (илюстративна снимка).

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проект за купуване на система за противовъздушна отбрана (ПВО) от Германия. Първият етап от плана е на стойност над 182,1 млн. евро (над 356,1 млн. лв.) без ДДС. Предстои сделката да бъде гласувана и в пленарната зала на Народното събрание. Предложението е внесено от Министерския съвет на 1 август.

Решението идва след включването на България в инициативата "Щит на европейското небе" в края на миналата година. Новите зенитно-ракетни комплекси трябва да станат част от обща европейска противовъздушна отбранителна система.

Вижте също "Могат да се използват". Как Украйна модернизира дарените от България бойни машини

Първият етап от проекта предвижда Българската армия да се сдобие с един комплекс lRlS-T SLM, производство на германската компания Diehl Defence. Такива ПВО системи в момента се използват и от украинската съпротива срещу руските сили.

По неофициална информация на "Медиапул" компанията е готова да направи доставка до България в рамките на 2027 и 2028 г. Според изданието в проекта на служебния кабинет е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя комплекси IRIS-T SLM и на 1 брой система за далечен обсег IRIS-T SLX до 2032 г..

Финансирането ще е от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени от страната дарения с въоръжения и техника на Украйна.

През миналата година парламентът одобри сделка със САЩ за купуване на близо 200 бойни и спомагателни машини. 183 от тях са от фамилията Stryker. Ратифицираният от депутатите договор сложи началото на първото от 30 години превъоръжаване на Сухопътните войски на Българската армия.

Вижте също Оръдия Bushmaster, ракети Javelin и още броня. С какво ще са въоръжени новите "Страйкър" за армията