"Путин е убиец". България се включи в световни протести по повод 3 години от отравянето на Навални 

България се включи към протестните акции за третата годишнина от отравянето на Алексей Навални с прояви в София, Варна и Бургас.

Поддръжници на най-изявения критик на Кремъл Алексей Навални по целия свят отбелязаха с протестни акции навършването на 3 години от отравянето му на 20 август. Демонстрациите бяха под надслов “Путин е убиец” и се проведоха в над 30 държави.

България също се включи с прояви в София, Варна и Бургас. Протестите в трите града бяха организирани от сдружението на руските имигранти в България “За свободна Русия”.

“В момента в цял свят има акции срещу Путин, защото ние искаме да кажем отново, че той е много страшен човек и хората да не вярват на неговата пропаганда”, каза пред БТА Ирина от Москва, която е един от организаторите на протеста в София.

Руснаци, протестиращи срещу режима на Путин в Бургас.

По думите ѝ “сега Русия е много болна и хората вярват на пропагандисти и това е голям и страшен проблем”. Според сънародника ѝ Влад действията на Путин са започнали с убиване на политици в родината му и “се разпространи като геноцид на украинския народ”.

“Според мен целият свят трябва да се сплоти срещу това, което в момента прави Русия. Надявам се скоро да има свобода на мисли, действия, на средствата на масова информация”, добави руснакът.

Протестиращи в литовската столица Вилнюс.

По същото време десетки протестиращи излязоха по улиците на градове в Австралия, Швейцария, Грузия, Франция, Естония, Нова Зеландия и десетки други страни на 20 август под мотото “Путин е убиец”. Протестиращите носеха плакати, осъждащи непровокираното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Екипът на Навални публикува в Телеграм снимка на мъж в Махачкала, столицата на севернокавказкия регион Дагестан, който държи табела с надпис: “Освободете Навални! Без репресии! Без война!”

Вижте също "Дежавю". Повтаря ли се историята на Магнитски в случая с Навални

В същия канал в Телеграм се появи и подобна снимка на демонстрант дори от Червения площад в руската столица Москва.

Неправителствената организация OVD-Info, която следи репресиите в Русия, съобщи, че двама души са били задържани в Москва, носещи плакати, призоваващи за освобождаване на политическите затворници. Не е ясно дали тези инциденти са свързани с протестите по повод отравянето на руския опозиционер.

Демонстрация срещу Путин във Варшава, Полша.

Алексей Навални беше отровен на 20 август 2020 г. на руска територия. Първоначално беше лекуван в болницата в Омск, а по късно - прехвърлен за лечение в Германия. Именно там две независими експертизи установиха, че той е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

При завръщането си в Москва през януари 2021 г. Навални беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Демонстранти в арменската столица Ереван.

През януари 2022 г. Русия включи и самия Навални в списъка си с "терористи и екстремисти", а два месеца по-късно опозиционерът получи още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама и по дело за неуважение към съда.

Междувременно разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи имената на хората, пряко извършили отравянето или участвали в подготовката му. Всички те са служители на ФСБ – руските тайни служби, които са наследник на КГБ.

В началото на август Навални получи нова присъда - този път 19-годишна. Московският градски съд го призна за виновен по шест текста от Наказателния кодекс, включително за създаване и финансиране на екстремистка общност, призоваване към екстремизъм, реабилитиране на нацизма и въвличане на непълнолетни в опасни действия.

Your browser doesn’t support HTML5

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда