Киев контролира 28 населени места в Русия. Путин постави под въпрос идеята за мирни преговори

Руският президент Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин постави под въпрос идеята за мирни преговори с Украйна. Това се случва на фона на украинска офанзива на територията на страната, която продължава от вече седмица.

Изказването на Путин идва, след като миналата седмица Киев премина руската граница и навлезе в някои западни части на Курска област.

В понеделник губернаторът на областтa Алексей Смирнов съобщи, че Украйна вече контролира 28 населени места.

Вижте също Как Украйна навлезе в Русия

По време на речта си Путин каза, че навлизането на Украйна на руска територия е с цел да подобри преговорната позиция на Киев преди евентуални мирни преговори, както и да забави напредването на руските сили.

Той обаче постави под въпрос какви преговори могат да се водят с Украйна, като обвини страната, че стреля безразборно по руски цивилни граждани и използва ядрени съоръжения.

Малко по-късно службата за сигурност на Украйна (SBU) направи изявление, в което каза, че Русия се опитва "безпардонно" да обвини украинските военни във военни престъпления. Представителите на службата смятат, че Русия може да инсценира военни престъпления и да обвини Киев в извършването им.

Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните си съюзници да премахнат ограниченията за използване на оръжия дълбоко на територията на Русия. По този начин за първи път индиректно призна трансграничната офанзива на своите сили в руската област Курск.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и сега контролира 18% от украинската територия.

До изненадващата атака миналата седмица Украйна губеше територии в полза на руските сили въпреки стотиците милиарди долари американска и европейска подкрепа, насочена към спиране на руското настъпление.

След повече от две години война и Киев, и Москва дават сигнали, че обмислят спиране на огъня, въпреки че публично и двете страни все още се разминават в мненията си за това как би могло да изглежда постигането на мир.

Вижте също България отплува от света, докато е с Пеевски на рамо. Може ли това да се промени