Мексико покани Путин на церемония. Украйна поиска да бъде арестуван, ако отиде

Владимир Путин

Украйна поиска от Мексико да арестува руския президент Владимир Путин, ако той отиде на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Това се посочва в изявление на украинското посолство в Мексико.

Путин беше поканен от Мексико да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбраната президентка Клаудия Шейнбаум. В сряда бъдещият външен министър на Мексико Хуан Рамон каза, че поканата към Путин е по-скоро протоколна.

В изявлението си украинските дипломати напомнят, че Путин е военнопрестъпник, за когото има издадена заповед за арест по подозрение в отвличане и насилствено прехвърляне на украински деца в Русия.

Заповедта беше издадена през март 2023 г. от Международния наказателен съд в Хага. По официални данни на украинските власти от 24 февруари 2022 г. насам от Украйна в Русия са депортирани около 20 000 деца.

Мексико е една от страните, подписали Римския статут, по силата на който е създаден съдът в Хага. Съгласно документа всяка от подписалите го страни има за задължение да предаде на съда всеки, който е отговорен за международни престъпления.

"Имаме доверие на мексиканското правителство, че ще изпълни международната заповед за арест на Путин и че ще го предаде на съдебния орган на ООН в Хага, ако той пристигне за церемонията по встъпване в длъжност на Шейнбаум на 1 октомври", се казва в изявление на украинското посолство.

В текста се допълва, че посолството се отнася с разбиране към факта, че правителството кани на откриването представители на всички държави, с които поддържа дипломатически отношения, и благодари за поканата, изпратена до украинския президент Володимир Зеленски.

Вижте също Путин и децата. Какво идва след заповедта за арест на руския президент