Три минути: От днес Путин продава газа в рубли. България разследва “руска шпионска диаспора”

В София се появиха графити срещу войната в Украйна.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Как ще се купува газ
  • Кои са руските шпиони
  • Брус Уилис

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа, с който от днес газът се продава само в рубли. Купувачите ще трябва да си отворят сметки в руски банки, които ще им обменят валута. Днес ще научим как ще отговори Европа. Следете новините на svobodnaevropa.bg.

Премиерът Кирил Петков съобщи за разследване на голяма група “руска шпионска диаспора” в България, която работи и срещу разбирателството между София и Скопие. Повече информация очакваме днес.

Преди дни Украйна разпространи списък със 620 руски шпиони. Част от тях имат контакти с паравоенни структури в България, каза пред Нова телевизия Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващия сайт Белингкат.

Депутатката Елена Гунчева от “Възраждане” предизвика възмущение с коментара си, че се надява Русия "да улучи Министерски съвет". Прокуратурата я заподозря в предателство. Борис Митов обяснява как ще продължи тази история.

Изпратете ни вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия лъже, че се изтегля, казва НАТО

Рано тази сутрин дойдоха съобщения, че руските войски са напуснали Чернобил, където се намира взривилата се през 1986 г. атомна електроцентрала.

След много неуспешни опити, конвой с украински автобуси беше изпратен в обсадения град Мариупол. Хиляди хора все още са блокирани в града, нямат храна, а повечето от тях вече няма и къде да живеят. Разгледайте тези сателитни снимки, които показват какво не е останало от града.

Намерете още две минути и половина днес, за да гледате това видео - как се евакуират семейства с деца, болни от рак. Заради войната те не могат да получат лечение там, където живеят.

Руските части продължават да обстрелват населени места. Русия не изтегля войските си, както обяви, а ги прегрупира, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Русия силно е сбъркала в преценката на ситуацията в Украйна, тъй като някои от съветниците на Владимир Путин не му казват истината. Това твърдят разузнаванията на Великобритания и САЩ.

Руското сопрано Анна Нетребко се дистанцира от Путин и осъди войната в Украйна. Миналия месец тя отказа да го направи и нейни изпълнения в Германия и САЩ бяха отменени.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Кой ще оглави БНБ

Кирил Петков ще бъде призован в понеделник на нов разпит по разследването за изнудване на Васил Божков, по което беше задържан предшественикът му Бойко Борисов.

"Прокуратурата в България не работи. Факт е, че Иван Гешев за мен е абсолютно компрометиран. Вече дори на ниво Европейски съюз”, коментира по-късно Петков.

Бюджетната комисия изслуша двамата кандидати за управител на БНБ - Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от “Има такъв народ”. Колегите в “Капитал” разказват как е преминало това.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

В неделя в Унгария предстоят първите избори, които Виктор Орбан може да загуби. Това става след 12 години управление, в които страната стана "черна овца" за Европа, а най-близкият ѝ съюзник се оказа Владимир Путин. Николай Лавчиев обяснява какво може да се случи.

Той е участвал в над 140 холивудски продукции. Спечелил е над 20 награди. Той е Брус Уилис и ще го запомним най-вече с ролите му на трудния за убиване полицай Джон Маклейн. Семейството на Уилис съобщи, че той слага край на актьорската си кариера заради болест. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров