Путин се отказа от участие в срещата на Г-20 в Бразилия заради заповедта за ареста му

Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин няма да участва в срещата на върха на Г-20 в Бразилия, която трябва да се проведе на 18 и 19 ноември. Той посочи като причина заповедта за ареста му, издадена от Международния наказателен съд (МНС), съобщи Франс прес.

През март 2023 г. МНС издаде заповед за ареста на Путин. Причината за решението на съда беше “незаконно депортиране” на местното население от окупираните от Русия украински региони, както и за “незаконно прехвърляне” на украински деца на руска територия.

Вижте също Путин и децата. Какво идва след заповедта за арест на руския президент

„Разбираме прекрасно, че дори да изключим фактора МНС, цялата дискусия ще се върти около това. По този начин ще смутим работата на Г-20. Защо да го правим? Големи хора сме“, каза Путин по време на среща с журналисти.

Той допълни, че Москва тепърва ще реши кой да изпрати като свой представител на срещата. На няколко пъти тази роля пое външният министър на страната Сергей Лавров.

Г-20 е организация, в която влизат 19 страни с най-големи икономики в света, както и Европейския съюз (ЕС). Икономиките на членките на групата произвеждат около 90% от световния брутен национален продукт и генерират около 80% от световната търговия.

След началото на непредизвиканата инвазия в Украйна, Русия беше изолирана от Западния свят и големите икономически и геополитически събития. Владимир Путин вече на няколко пъти отказа участие в различни форуми, включително и в среща на страните членки на БРИКС в Република Южна Африка (РЮА) заради заповедта за арест.

Освен руският президент подобни заповеди, свързани с войната в Украйна, са издадени и за други високопоставени руски политици и военни като Сергей Шойгу, Валерий Герасимов и Мария Лвова-Белова.

В края на 2023 г. Русия обяви за издирване съдията от МНС Серхио Годинес, който издаде заповедта за ареста на Путин.

Вижте също Пет тактики. Как Кремъл се намесва в изборите в България и Молдова