Граждани организират протести в Стара Загора и София в подкрепа на обезобразена жена

Протест срещу насилието над жени в София на 25 ноември 2021 г.

Граждани организират протести в Стара Загора, София и други градове в подкрепа на 18-годишна жена, обезобразена с макетен нож. Случаят е от края на юни, но стана публично известен в петък. За нападението е обвинен бившият приятел на пострадалата, който е пуснат на свобода.

Протестите са насрочени за понеделник, 31 юли. В Стара Загора, където е извършено нападението от 26 юни, шествието ще започне в 18 часа от Съдебната палата в града. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подкрепи събитието и призова жителите на града да присъстват.

В София протестът ще започне в 18 часа пред сградата на Съдебната палата. Организаторите посочват като свои цели да изразят подкрепа към пострадалата и семейството ѝ, да поискат оставката на магистратите, които са освободили заподозрения без мярка за неотклонение.

Те призовават и за промени в закона, които да гарантират по-голяма защита за хората, които стават жертви на насилие от интимните си партньори, без да живеят с тях в брак или фактическо съпружеско съжителство. Сега законът не признава тези случаи за домашно насилие.

Има планирани шествия и в Пловдив, Велико Търново, Варна, Русе и други градове. Всички те започват в 18 часа в понеделник.

В петък Нова телевизия и БНТ съобщиха за случая на 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож. Те цитираха майката на пострадалата, според която дъщеря ѝ е със счупен нос и коса, подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания. Самоличността на жертвата и на близките ѝ засега не се разкрива.

Вижте също "400 шева бяха направени". Жена е обезобразена в Стара Загора. Обвиняемият ѝ бивш приятел е на свобода

За нападението е заподозрян бившият приятел на пострадалата, идентифициран с инициалите Г. Г. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

Той обаче е на свобода от началото на юли, след като Окръжният съд в Стара Загора е отменил постоянния му арест. Съдът обясни решението си със съдебномедицинската експертиза по случая, която според магистратите гласи, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата.

След като случаят стана публичен, Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят разследването. Това се случи един месец след самото нападение. Назначена е нова експертиза, която да установи характера на нараняванията на пострадалата.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда - престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

Вижте също Прокуратурата ускори разследването за обезобразяване на жена в Стара Загора месец след нападението