Камъни, коктейли Молотов, сълзотворен газ. Защо протестира опозицията в Албания

Полицай рита сълзотворен газ, докато привърженици на опозицията скандират по време на антиправителствен протест в Тирана, Албания, 7 октомври 2024 г.

Хиляди привърженици на опозицията в Албания участваха в протест срещу правителството на премиера Еди Рама, като се стигна до сблъсъци с полицията, предадоха световните агенции в понеделник вечерта.

Протестиращите хвърляха коктейли Молотов и камъни, а полицаите отговориха със сълзотворен газ. Десетима служители на реда са били ранени, съобщиха властите.

Опозицията иска оставката на Рама, като го обвинява в корупция. Той е на власт от 2013 г., а протестите срещу него продължават от месеци.

Хората се опитват да изгасят огъня от дрехите на демонстрант, които са се запалили от коктейл Молотов, хвърлен от опозиционни протестиращи.

"Да лежи в затвора до края на живота си"

До първи сблъсъци между полицията и протестиращите в понеделник вечерта се стигна пред кабинета на министър-председателя Еди Рама в албанската столица Тирана.

След това привържениците на опозицията продължиха към централата на неговата Социалистическа партия, където негов плакат беше подпален с коктейли Молотов (самоделни бомби). Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата.

Мъж влиза в сблъсък с полицията по време на антиправителствения протест пред кабинета на министър-председателя на Албания Еди Рама, в Тирана, Албания, 7 октомври 2024 г.

Сблъсъци имаше и пред министерството на вътрешните работи и офиса на кмета на Тирана, който също е от партията на Рама. След това протестиращите преминаха през града, чупейки билбордове и подпалвайки контейнери за боклук.

„[Рама] трябва да се откаже, трябва да подаде оставка, трябва да си отиде, трябва да лежи в затвора до края на живота си“, каза протестиращият Гьоке Дрешай, цитиран от Ройтерс.

„Обединете се с нас, това е гражданско неподчинение“, каза друг протестиращ Ергес Ескиу по високоговорител.

„Всички леви и десни, пенсионери и студенти, родители, всички сте окрадени“, каза той.

Какви са обвиненията

Протестите срещу правителството на Рама се провеждат периодично от месеци. Привържениците преди всичко на опозиционната Демократическа партия отдавна обвиняват Рама и правителството му в корупция, манипулиране на предишните избори и превземане на съдебната система.

Еди Рама

През последните две години, например, няколко човека от близкия кръг на Рама бяха обвинени в корупция при строителни проекти. Във връзка с тези обвинения бивш заместник министър избяга в Швейцария.

До момента никое от обвиненията не е доказано.

Демократическата партия провежда протести още от 2013 г., когато Рама за първи път идва на власт. Самата тя обаче също е обвинявана в корупционни практики.

През 2021 г. един от нейните лидери - бившият премиер Сали Бериша, беше санкциониран от САЩ и Великобритания именно за корупция.

През декември 2023 г. той беше поставен под домашен арест в Албания заради разследване за корупция. Привържениците на партията му обаче искат той да бъде освободен и наричат задържането му политически мотивирано.

Преди дни друг активист на партията също беше осъден по дело, което опозицията определя като политическо.

Какво казват САЩ и ЕС

През 2025 г. предстоят нови парламентарни избори в страната, но привържениците на Демократическата партия настояват за оставка на правителството още сега. Те искат в месеците до вота да бъде назначен служебен кабинет.

САЩ и Европейският съюз призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, като казаха, че насилието няма да помогне на страната да стане членка на 27-членния блок на ЕС.

През 2020 г. ЕС реши да започне преговори за пълноправно членство с Албания. Преди няколко седмици стана ясно, че Албания бъде отделена от Северна Македония по пътя към присъединяване в съюза.

Предстои по-късно този месец Тирана да започне дискусии с блока за реформите, свързани с върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и борбата с корупцията.