От София до Крим и обратно. Къде водят следите на един протест пред посолството на САЩ

Около 50-ина души участваха в антиамериканска демонстрация пред посолството на САЩ в София, 27 януари 2024 г.

Кръг от хора, свързани с проруски движения и сайтове, организира антивоенен протест пред американското посолство в София. Демонстрацията всъщност е в подкрепа на Русия и за излизане на България от НАТО и ЕС. След това тя е отразена от свързан с Кремъл сайт, базиран в Крим. Кой стои зад този протест?

27 януари 2024 г. Макар че в следобедните часове на деня през облаците пробива слънце, температурите се усещат като минусови. Това не пречи на 50-ина души, много от които в пенсионна възраст, да се съберат срещу сградата на американското посолство в София.

Официалният повод е антивоенен протест срещу евентуалната намеса на САЩ в случващото се в региона на Черно море, доминиран от руския флот. Всъщност демонстрацията е в подкрепа на Русия, забелязват се руски знамена и плакати с призиви България да напусне НАТО и Европейския съюз (ЕС).

Предварителната информация за протеста го представя като спонтанна гражданска инициатива за мир. Вглеждането в неговите организатори и комуникационните канали, през които събитието се популяризира, а впоследствие и отразява, обаче разкрива връзка с официалната политика на Москва. Тя минава през столицата на незаконно анексирания през 2014 г. Крим.

Вижте също "Търговци на страх". Защо кампанията за "Аз съм българче" се прехвърли върху "Школо"

Но да се върнем към демонстрацията в събота. На нея се появява и лидерът на проруската националистическа партия "Атака" Волен Сидеров. Формацията му е сред официалните организатори. Сред тях са и няколко граждански организации, повечето от които имат две общи неща - убежденията им в подкрепа на официалната политика на Москва и връзката им с проруския сайт "Поглед.инфо".

Това е същият сайт, който по-рано през януари активно се включи в двете дезинформационни кампании, разпространили фалшивите твърдения, че стихотворението "Аз съм българче" ще бъде забранено и личните данни на хиляди ученици са заплашени от кражба от британска компания.

"Поглед.инфо" е и един от сайтовете, разпространили предварително идентична информация за протеста пред американското посолство. Другите два са "Ефир.инфо" и "Нюз Фронт". Първият е активно споделян в проруски групи и канали във Фейсбук и Телеграм, а вторият е свързан с Кремъл и е базиран в Симферопол.

Волен Сидеров говори пред протестиращите в събота.

След това новината за протеста стига до руска публика, но вече той е представен като израз на недоволството на българите от "вмешателството на САЩ във вътрешните работи" и "въвличането на България във война с Русия". Точно така пише в канала си в Телеграм Владимир Карасьов, който се представя като член на координационния съвет по интеграцията на новите територии в състава на Руската федерация.

За какво е протестът

Видно от идентични публикации в тези три сайта, придружени от една и съща снимка на американското посолство в София, протестът на 27 януари е срещу евентуално въвличане на България във войната, която Русия води в Украйна.

България е член на НАТО и, подобно на останалите страни членки на Алианса, подпомага Киев с оръжия и боеприпаси, и приема украински бежанци, но не участва пряко в конфликта. Тезата, че предстои страната да се включи във войната с "жива сила", е разпространявана отдавна от проруски политици и кръгове, но винаги е опровергавана от правителството като фалшива новина.

Въпреки това организаторите на протеста твърдят, че предстои Черно море да бъде превърнато в "бойно поле" и призовават за защита на мира в "Славяно-Православната Кирилска цивилизация". Това понятие често е споменавано от проруски активисти и наблюдатели в контекста на "Руския свят", прокламиран от официалната кремълска пропаганда.

Кои са организаторите

То често присъства в разсъжденията на един от основните автори на "Поглед.инфо" и преподавател Нако Стефанов. Той е в ръководствата на поне две от организациите, заявени предварително като инициатори на антиамериканския протест в събота. Това са "Български национален съвет за мир" и "Ляв поглед".

"Ляв поглед" пък е оглавявана от главния редактор на "Поглед.инфо" д-р Румен Петков (да не се бърка със съименникът му, който беше вътрешен министър от БСП - б.а.).

Част от протестиращите пред американското посолство в София на 27 януари.

Сред организаторите на протеста е и сдружението "Брод за България", разпространяващо подписка в подкрепа на преподавателката Дарина Григорова. Неотдавна тя прогнозира пред "Поглед.инфо", че "след денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България".

"Брод за България" се оглавява от Лазар Мурджев, друг чест автор в "Поглед.инфо". В ръководството на същото сдружение присъства и бившият началник на преименуваната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в МВР Тихомир Стойчев. Който на свой ред също е автор в "Поглед.инфо".

Стойчев е член и на ръководството на движение "Русофили", оглавявано от Николай Малинов. Малинов е сред санкционираните от САЩ български политици за корупция по закона "Магнитски", лично е награждаван с медал от Владимир Путин и има висящо обвинение за шпионаж в полза на Русия.

Жена държи книжка с посланията на руския президент Владимир Путин през 2023 г. и лист с надпис на руски език: "Ние помним".

Сред честите гости в телевизионното студио на "Пофлед.инфо" е пенсионираният ген. Димитър Шивиков, който през 2022 г. беше канидат-депутат от коалиция "Справедлива България" и обикновено защитава проруски позиции. "Справедлива България" също е сред официалните организатори на протеста пред американското посолство.

Сред подалите уведомление за демонстрацията са "Български национален съвет за мир", "Справедлива България" и "Атака", показа справка на Свободна Европа в Столичната община (СО).

Каква е връзката с Москва

В последния доклад на Европейската служба за външна дейност са описани дезинформационни действия на Русия и Беларус преди изборите в Испания и Полша. Канали в Телеграм, свързани с Москва и Минск, препращат към такива на испански и полски език, които се активизират преди и по време на изборите с цел да повлияят на резултатите от тях.

Подобен е механизмът с няколко канала в Телеграм на български език, които публикуват почти идентично съдържание. То е свързано с публикации в официалните канали на руското Министерство на отбраната и сайтовете "Ефир.инфо" и "Нюз Фронт".

Най-популярният пропутински военен канал "Рыбарь", например, дава линкове към Za_PraVda и "Ефир.инфо", като се позовава на тях, че на антивоенен протест на 12 март 2023 г. в България са излезли 12 000 души.

Съобщения за последния протест от 27 януари от канала в Телеграм на "Ефир.инфо" са препубликувани едно към едно от БългарияZOV и от още два канала на български - InfoDefenseBULGARIA и Свободна и мирна България. Тези четирите канала редовно препубликуват идентично съдържание един от друг, както и каналът Za_PraVda.

"Ефир.инфо" публикува информация за демонстрацията пред американското посолство на сайта си и в канала си в Телеграм. Същата информация се появи и в огледалния сайт ("мирър сайт") на базираното в Крим издание "Нюз Фронт".

Оригиналният сайт News-front.info е блокиран от Европейската комисия (ЕК) на територията на ЕС. Негов ръководител е Константин Книрик, който е включен в европейския санкционен списък. Със създаването на т.нар. "мирър сайт" блокирането на изданието на територията на ЕС е частично избегната.

Константин Книрик оглавява и кримското крило на руската партия "Родина". Тук Книрик е сниман на партийно събрание в Симферопол, 3 юли 2019 г.

Книрик е и ръководител на регионалното крило на руската националистическа партия "Родина", чийто основател е бившият руски вицепремиер и бивш директор на държавната космическа агенция на Русия "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. В момента той е член на Съвета на Руската федерация от незаконно анексираната украинска Запорожка област.

Девизът на това издание гласи "Непобедими сме, когато сме единни", а в секцията "За нас" редакционният му екип се самоопределя като "войници - доброволци на информационния фронт" и декларира:

"Русия открито заявява, че националните ѝ интереси се простират отвъд границите ѝ. Русия заявява, че има приятели и съюзници, които могат да бъдат уверени в нея."

Според разследване, публикувано в "Дневник" през 2017 г., сайтът "Нюз Фронт" е финансиран от руската държава, а журналисти от изданието са свързани с опита за преврат в Черна гора от 2015 г.

Дмитрий Рогозин (вляво) и Владимир Путин, 12 април 2019 г.

Справка на Свободна Европа в портала за архивни интернет данни Web.archive.org показва, че сайтът "Ефир.инфо" същестува от 2016 г., две години след незаконната анексия на Кримския полуостров от Москва. Страницата е отчела известна активност през 2018, но до края на 2021 г. се обновява спорадично, след което започва да се поддържа редовно.

Домейнът е купен анонимно, а на самия сайт не се открива никаква реклама - тоест няма приходи от търговска дейност. Освен това не ползва индексиране от Google, няма данни откъде се финансира и кой е негов собственик.

Ако се кликне на иконата, която води към едноименния YouTube канал, се вижда, че единствен журналист там е Ася Иванова-Зуан, която официално работеше в "Нюз Фронт".

Последните публикувани нейни видео интервюта са с бившия шеф на руското външно разузнаване Леонид Решетников и управителя на окупираната част от Херсонска област Владимир Салдо.

Проверка с инструмента CrowdTangle показва, че дори посещаемостта на "Ефир.инфо" да не е голяма, материалите в него са активно споделяни във множество Фейсбук групи и са достигнали до над 2,24 милиона последователи.

Вижте също "Аз съм българче". Какво точно се случи