"Гешев номер 2". Протест срещу Сарафов поиска спиране на конкурса за нов главен прокурор

Временно изпълняващият функциите на главен прокурор и единствен кандидат за титуляр на поста Борислав Сарафов да се оттегли, а конкурсът да бъде прекратен. Това поискаха стотици протестиращи, които спряха за повече от час движението по столичния бул. "Цар Освободител" в участъка между сградите на Министерския съвет, президентството и парламента във вторник вечерта. Демонстрацията беше организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Това стана пет дни, след като номинацията на Сарафов беше издигната в последния момент от трима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов. Срокът за излъчване на кандидати за главен прокурор изтече миналия четвъртък и Сарафов остана единственият участник в конкурса.

Някои от протестиращите носеха снимки на Сарафов с издирвания бивш следовател Петьо Петров - Еврото пред скандално известния ресторант "Осемте джуджета".

По същия начин се разви и процедурата, при която в края на 2019 г. за главен прокурор беше избран Иван Гешев. Той беше уволнен с решение на ВСС през пролетта на 2023 г., след като Сарафов влезе в открит конфликт с него, а ГЕРБ и ДПС призоваха за освобождаването му.

Президентът Румен Радев вече се обяви срещу избора на нов главен прокурор от този състав на ВСС, тъй като мандатът му изтече преди близо две години. От ПП-ДБ пък инициираха събиране на подписи на депутати, за да отправят питане до Конституционния съд дали съдебен съвет с изтекъл мандат може да произведе такъв избор. Досега подкрепа заявиха от ДПС-Доган и ИТН.

Организаторите на протеста във вторник многократно посочиха, че политическото задкулисие в момента прави същата процедура, като тази за Гешев през 2019 г., в търсене на нов "удобен" главен прокурор. Сарафов дори беше определен от говорещи пред множеството като "Гешев номер 2".

"Има една традиция, че за поста на главен прокурор за втори пореден път има само една кандидатура и за втори път има лауреат на Висшия институт на МВР. Нямаме нищо против този институт, но нека подготвя кадри за МВР, полицията или борбата с престъпленията, но не и за прокуратурата", каза Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".

Сарафов за втори път участва в конкурса за избор на главен прокурор. Първата му номинация беше издигната през 2012 г., когато за поста беше избран Сотир Цацаров. Впоследствие Сарафов стана негов заместник и оглави националното следствие. Той запази поста си и след смяната на Цацаров с Гешев.

Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" говори пред протестиращите.

В разгара на скандалите по върховете на прокуратурата миналата година Антикорупционният фонд разпространи снимки на настоящия временен главен прокурор с основния герой в аферата "Осемте джуджета" - бившият следовател Петьо Петров - Еврото. Сарафов обясни, че тогава се е срещнал с него по искане на самия Гешев.

Веднага след като зае временно поста начело на прокуратурата, Сарафов декларира, че ще изясни казуса "Осемте джуджета", за да бъдат изчистени всички съмнения. Пред ВСС той изнесе данни, че още през 2020 г. Гешев е скрил проверка на Върховната касационна прокуратура, установила престъпления на обвинители по случая. Впоследствие бяха повдигнати обвинения на двама прокурори.

През май в Софийския градски съд беше внесен обвинителен акт срещу Петьо Еврото, който продължава да се издирва неуспешно вече близо година и половина. Тогава се оказа, че прокуратурата се е отказала да води дело срещу бившата съпруга на Петров - Любена Павлова, както и срещу прокурорите Дилян Деянов и Кирил Пейчинов.

По време на протеста срещу Сарафов беше посочено още, че той се е доказал като приближен до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и до съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Демонстрацията беше организирана под надслов "#Кой прегрупира главните прокурори" и още в началото ѝ от "Правосъдие за всеки" припомниха, че преди повече от 10 години на същото място имаше масов протест срещу избора на Пеевски за председател на ДАНС през 2014 г.

Протестиращи се включиха в подписка с призив до ВСС да прекрати конкурса за нов главен прокурор.

Много от протестиращите се включиха в подписка с призив до ВСС да прекрати процедурата. Такъв призив през уикенда отправи и Пловдивската адвокатска колегия. Този състав на съдебния съвет е с изтекъл мандат от близо 2 години. Именно той избра за главен прокурор Гешев, а след това го уволни.

Демонстрацията завърши с изпълнение на песента "Клетва" в памет на загиналия преди дни Кирил Маричков от "Щурците". Накрая Велислав Величков припомни, че на 24 октомври Сарафов трябва да представи концепцията си за управление на прокуратурата. По думите му, ако дотогава той не оттегли сам кандидатурата си или ВСС не прекрати конкурса, "Правосъдие за всеки" ще организира протести всяка седмица. Изборът за нов главен прокурор е насрочен за 16 януари 2025 г.

Вижте също "Деветото джудже". Кой е Борислав Сарафов, който минава от катарзис в катарзис