Съдът оправда жената, подпалила руското знаме в София

Протестираха пред Руския културно-информационен център в София, 30 август 2024 г.

Софийският районен съд оправда в петък Александра Милева, артистка и активистка, известна като Лекси, съобщи "Сега". Тя беше обвинена в хулиганство заради подпалване на руското знаме пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София.

В знак на солидарност с Милева в петък вечерта представители на сдружение "Боец" организираха протестна акция пред РКИЦ, съобщи БТА. Те запалиха руското знаме и заляха с червена боя стълбите на сградата. Имаше засилено полицейско присъствие, но никой не беше задържан.

Милева е арестувана в четвъртък на същото място. Акцията ѝ е в знак на протест срещу зверствата на руските окупатори на украинска земя. Тя е изгорила руското знаме и е написала "Убийци" на стената.

Протестът пред Руския културен -информационен център в София, 30 август 2024 г.

Милева предстоя близо 24 часа в ареста преди съдът да я оправдае напълно. Съдия Константин Попов прие доводите на защитата, че Милева не е имала умисъл да скандализира обществото, а е изразявала гражданската си позиция.

Александра Милева също присъства на протеста на "Боец". По думите ѝ, не ѝ е било обяснено защо е била задържана.

"Тук сме, за да изразим нашето несъгласие с репресията, която се налага на български граждани", каза пред медиите Антон Миронов от сдружение "Боец".

Това не е първият случай, в който някой подпалва руски флаг в знак на протест. Преди март 2022 г. по време на демонстрация в подкрепа на Украйна Иван Белишки, син на кмета на Панагюрище, запали руско знаме, но няма информация той да е бил арестуван тогава за действието си.

Преди две години имаше и няколко случая, в които активисти на "Възраждане" опитаха да свалят знамето на Украйна, окачено на сградата на Столичната община. Тогава нямаше арестувани от полицията.

Пълномащабната война на Русия срещу Украйна започна през февруари 2022 г. и продължава вече две години и половина. В този период в България се проведоха множество протести и акции с искания за оттегляне на Русия от украинските територии.

Вижте също Как един мъж с чук успя да задвижи преместването на Паметника на Съветската армия