Протест пред МВР поиска оставката на Калин Стоянов и блокира за кратко Орлов мост

Десетки граждани се събраха сряда вечерта пред МВР с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Малко по-късно демонстрантите се преместиха на Орлов мост и блокираха за кратко кръстовището.

Проявата на недоволство става факт два дни, след като президентът Румен Радев отказа да назначи служебния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева, защото тя настояваше Стоянов да остане начело на МВР. Според държавния глава обаче вътрешният министър става повод за политическо напрежение и трябва да бъде сменен.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев (вляво в черно) говори пред протестиращите пред МВР, 21 август 2024 г.

За това настояват още от ПП-ДБ, "Възраждане", а вече и от ГЕРБ, които досега го подкрепяха заедно с ДПС. Единственият публичен защитник на Стоянов към момента остава съпредседателят на движението Делян Пеевски, който дори заяви, че би го поканил за водач на негова листа на изборите.

Част от протестиращите носеха със себе си стикери със задраскана калинка.

По-рано в сряда Стоянов благодари на Пеевски за подкрепата към МВР, "като цяло", и добави, че има "и други покани". Министърът обаче декларира, че за момента не би се отказал от поста си. Добави и, че това как ще се "позиционира" в бъдеще е въпрос на негово лично решение.

На този фон в сряда Радев направи нов кръг от срещи с потенциални служебни премиери. От тях обаче съгласие да оглавят следващ служебен кабинет декларираха само настоящият премиер Димитър Главчев и подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

Демонстрантите срещу Калин Стоянов блокира Орлов мост около 19.30 часа, 21 август 2024 г.

По-късно същия ден пред сградата на МВР се събра протест срещу Стоянов, организиран от гражданското сдружение БОЕЦ. В него се включиха Борислав Сандов и Тома Белев от партия "Зелено движение", бившият общински съветник от "Демократична България" Методи Лалов, бившият депутат от обединението Петър Славов, както и бившият зам.-министър на земеделието и лидер на новата партия "Единение" Иван Христанов.

Бившият депутат от ПП-ДБ Петър Славов говори пред протестиращите на Орлов мост.

Протестиращите скандираха "мафия" и "оставка" и лепяха стикери със задраскана калинка на пътни знаци пред министерството. Към 19.30 часа те се преместиха на Орлов мост, където блокираха движението за около половин час.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Кога ще има избори