Десетки протестираха пред МВР срещу "чадър" над изборната търговия. Поискаха оставката на министъра

Десетки протестираха във вторник вечерта пред сградата на МВР в София с искане за незабавната оставка на служебния вътрешен министър Атанас Илков. Демонстрацията беше организирана от гражданското движение БОЕЦ по повод съмненията, че полицията не противодейства ефективно на схеми за купуване на гласове за парламентарните избори на 27 октомври.

Преди дни неправителствената организация огласи заповед на Илков, с която той е освободил полицай от Велинград заради негови контакти с БОЕЦ.

Повод за освобождаването на служителя стават негови съобщения до разследваща полицайка, в които се твърди, че ръководителя на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Даниел Бараков прикрива купуване на гласове в полза на ДПС – Ново начало на Делян Пеевски.

В понеделник от БОЕЦ публикуваха и информация за няколко наказани служители на полицията в Стара Загора, за които твърдят, че са работили по данни за изборна търговия, свързана с ДПС и Пеевски.

Организацията подаде сигнали по случая до разследващите органи, служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев. Вътрешният министър Илков определи твърденията на БОЕЦ като "безпочвени обвинения".

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев говори по време на протеста пред МВР, 22 октомври 2024 г.

На този фон от МВР съобщиха по-рано във вторник, че до момента са получили 345 сигнала за престъпления, свързани с изборното законодателство. В тази връзка полицията е реализирала 197 акции по време на предизборната кампания, като са образувани 76 разследвания и са задържани 41 заподозрени.

Вътрешното министерство отчете и 1066 предупредителни протоколи, издадени на лица, за които има данни, че могат да извършат престъпления, свързани с изборите или нарушаването на реда.

Участниците в протеста припомниха, че предшественикът на вътрешния министър Атанас Илков - Калин Стоянов, в момента е включен в листите на ДПС - Ново начало в Бургас и София-област.

По време на протеста във вторник лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев заяви, че подадените от него сигнали досега МВР е привикало само него, за даде сведения. По думите му през уикенда полицаи са били изпратени "да тормозят" семейството му във Видин, въпреки че още в петък той е съобщил на разследващите, че се намира в София и е готов да се отзове на призовка тази седмица.

Георгиев каза още, че по случая има образувана проверка в Районната прокуратура в Пазарджик. По-рано във вторник обаче оттам са му съобщили, че тя е спряна и сигналът на БОЕЦ е препратен в София, тъй като в него се излагат данни за министъра на вътрешните работи и обвинителите в Пазарджик не са компетентни.

В началото на демонстрацията пред МВР се появиха бившият депутат от БСП Страхил Ангелов (вляво) и бившият собственик на близкия до ГЕРБ таблоиден сайт ПИК Недялко Недялков.

Според лидера на гражданското движение в момента МВР, начело с министъра си Илков, "опъват чадър" над купувачите на гласове, които работят в полза на Пеевски и преследват само тези, които са свързани с други партии.

"Със своите действия [Илков] превърна тези хора от служители на реда в "чадъри". Дано сега, като им връчим тези чадъри, осъзнаят унижението, на което са подложени. Това унижение не го причиняваме ние, а техните началници", добави Георгиев.

След това той и още няколко участници в протеста подадоха чадъри на част от униформените, които охраняваха сградата на МВР. Много от присъстващите носиха свои чадъри, които символично разпънаха, въпреки че не валеше дъжд.

Георги Георгиев подава чадър на един от полицаите в кордона пред МВР.

Демонстрацията продължи с изказвания по уредбата, а накрая Георгиев прочете предварително подготвена символична заповед за дисциплинарното уволнение на министър Илков.

Последва опит на лидера на БОЕЦ да влезе в министерството, за да внесе документа, но полицаите не му позволиха. Това доведе до кратък сблъсък между униформени и протестиращи. В крайна сметка Георгиев беше допуснат да влезе сам в МВР, след което той каза, че оставил символичната заповед "срещу подпис".

Кадър от неуспешния опит на част от протестиращите да пробият полицейския кордон.

В края на протеста той анонсира, че организацията му ще организира и следващи демонстрации след парламентарните избори в неделя. На събитието във вторник присъстваха депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), както и Биршен Ибрямова, съпруга на задържания за търговия с влияние депутат от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов.

Вижте също "Чадър над Пеевски". Как МВР подхрани съмненията, че прикрива купуване на гласове