"Засрамете се". Протестиращи срещу анти-ЛГБТ закона поискаха оставката на Радев

Кадър от протеста срещу анти-ЛГБТ закона

Стотици хора излязоха на протест в центъра на София срещу закона, с който се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Хората скандираха "Фашизмът убива, властта прикрива" и "Засрамете се", видя репортер на Свободна Европа. Те поискаха оставката на президента Румен Радев.

Същевременно в столицата се провежда и контрапротест на проруската партия "Възраждане".

Вижте също "Пълзяща антидемократична кампания". Защо ЛГБТ забраната отдалечава България от Европа

Новината идва, след като миналата седмица парламентът прие на първо и на второ четене поправка в закона, с която се забранява "пропагандирането" на сексуална ориентация, "различна от традиционната". Малко преди протеста президентът Румен Радев съобщи, че промяната ще бъде обнародвана в петък въпреки призивите към него да не подписва законопроекта.

Протест с искане за вето на промени в Закона за предучилищното и училищно образование се провежда пред президентството.

Протестът против анти-ЛГБТ закона се проведе пред президентството, като първоначалното му искане беше президентът да наложи вето.

След като стана ясно, че президентът е издал указ за обнародване на закона, протестиращите поискаха оставката на Радев, както и отмяната на "този позорен закон".

Протест с искане за вето на промени в Закона за предучилищното и училищно образование се провежда пред президентството.

"Тук сме, защото няма да търпим как пропадаме в черната дупка на фашизма", каза един от протестиращите, който се обърна към събралите се хора.

Пред Народното събрание се проведе контрапротест, организиран от проруската партия "Възраждане". Двата протеста са отделени и на място има засилено полицейско прсъствие.

Пред сградата Народното събрание се провежда контрапротест, организиран от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Поправката в закона за предучилищното и училищното образование беше приета миналата седмица по предложение на "Възраждане", като беше подкрепена от всички политически партии с изключение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Впоследствие редица организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето на закона. В понеделник в президентството беше внесена и подписка срещу промяната. Малко преди третия протест срещу поправката Радев съобщи, че той ще бъде обнародван в Държавен вестник в петък.

След първоначално приетите промени, свързани с темите за ЛГБТ, беше входиран и нов законопроект, който налага глоба до 10 хиляди лева и две години лишаване от правоспособност на учителите, които „пропагандират” различна сексуална ориентация.

Вижте също Как България прие руски закон срещу ЛГБТ хората