"Нито едно дете повече". Как смъртта на Даная предизвика разговор за "мафията" в болниците

Протестът в София се проведе под надслов "Нито едно дете повече" и "Вън мафията от здравеопазването".

От смъртта на едно 15-годишно дете в "Пирогов" мина вече повече от половин година. Въпросите обаче остават, а съмненията за груби нарушения нарастват. В петък протестите стигнаха и до сградата на Министерския съвет в София.

Хванала малката си племенничка за ръка, Мариана я води към редицата от детски маратонки, чехли, сандали. Заедно и те оставят чифт - като символ на всички тези обувки, които никога повече няма да бъдат носени. Защото детето, което е трябвало да ги обуе, вече го няма.

"Децата са чистота, обич, радост. За съжаление някои си отиват твърде рано. Жалко е, че една порочна система лишава родители и деца от детските усмивки", казва Мариана.

Тя е една от десетките хора, които в петък вечерта се събраха пред сградата на Министерския съвет в София именно заради случая на дете, което вече го няма - 15-годишната Даная. Момичето почина през май миналата година в болница "Пирогов".

Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира поредица от протести. Тя разказа за множество данни за нарушения, които може да са довели до смъртта на дъщеря ѝ- липса на специалист, който да го прегледа и оперира, в продължение на няколко дни, както и неяснота дали изобщо е било приложено животоспасяващото лекарство, от което детето се е нуждаело.

Мариана (с черното яке). На плаката, който държи, пише "Уважаеми управляващи, принуждавате родители да даряват бебешки обувки. Никога неносени".

По думите на една от организаторките на демонстрацията в петък - съоснователка на фондация "Даная" и бивша депутатка от ПП-ДБ Кремена Кунева, протестът им сега е предизвикан от последните разкрития по случая.

Във вторник журналистката Валя Ахчиева публикува разследване, в което беше включен и таен запис от заседание на Медицинския съвет на "Пирогов". На него ръководителите на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая, като стратегиите, които споменават, са няколко: участия в медиите, изчакване да мине ротацията, когато се очаква да бъде сменен здравният министър, както и заплахи към фондация "Даная" и лично Кремена Кунева.

"Този запис абсолютно преля чашата на всичко до този момент", казва Кунева.

Докато говорим с нея, от тонколоните на протеста се чува и въпросният запис: "Просто трябва наистина да се направи всичко възможно да усетят болката тия хора", казва един от участниците в разговора в "Пирогов".

Вижте също Качество на медицинската помощ. Защо граждани събират подписи за по-добро здравеопазване

"Това е една грозна, отвратителна, недостойна лекарска, но и изобщо човешка позиция за един толкова тежък и трагичен случай, една абсолютна неосъзнатост на отговорност", казва Кунева.

Според нея гласът, който произнася заплахите, е на бившия директор на "Пирогов" и бивш депутат от ГЕРБ Асен Балтов. Пред Свободна Европа той отказа да отговори дали думите са негови, като каза, че в момента тече разследване на прокуратурата.

Майката на Даная - Ани Стоянова (вляво), Кремена Кунева и адвокат Методи Лалов по време на протеста

Въпреки новият повод за протеста обаче, исканията му остават такива, каквито бяха и през последните месеци, казва Кунева. Едно от тях е някой да понесе отговорност за немарливостта при приемането на Даная. Затова протестиращите искат директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров да бъде отстранен от длъжност, докато не приключат проверките в болницата.

Това обаче не се случва. Първоначално здравният министър Христо Хинков го уволни, но от ГЕРБ и ДПС го защитиха и Димитров в крайна сметка остана на работа.

Освен неговото отстраняване обаче протестът в петък поиска и много по-голяма промяна - осъвременяване на стандартите в медицината, за да няма "нито едно дете повече", както гласеше слоганът на протеста, както и прочистване от политическите обвързаности в болниците.

Михаела и дъщеря ѝ

Особено второто е много важно за Михаела. Тя е дошла на протеста с дъщеря си, която е на същата възраст като Даная.

"Не искаме тя да бъде следващата Даная, нито аз да бъда следващата Ани. Просто искаме да имаме добра здравна система", казва Михаела.

"Медицината е нещо съвсем, съвсем различно от политиката. Лекарите, нито един от тях не трябва да е политически обвързан и да чака някакви ротации. Това е извън всякакви норми, всякакъв морал, всякаква чест и достойнство", добавя тя.

Мариана, която е тук с племенничката си, както и Кунева от фондация "Даная" са съгласни с това. Кунева изброява само няколко примера за "мафиотския" характер на процесите в здравеопазването - данните за незаконни трансплантации, разкритията за злоупотреби с лекарства, неадекватно високите заплати на някои болнични директори.

"Надяваме се на по-добра здравна система най-вече заради нашите деца. Да се прекратят всякакви практики, свързани с удобни високи постове в болниците и корупционни схеми, които убиват. Дори да звучи като клише, корупцията убива, убива всички, но още по-тъжно е, че убива деца", казва Мариана.

Вижте също "Не е случайно място". Какво се случва в "Пирогов"