Прокуратурата ускори разследването за обезобразяване на жена в Стара Загора месец след нападението

Снимката е илюстративна

Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че е назначила нова съдебномедицинска експертиза по случая на 18-годишна жена, обезобразена с макетен нож. Създаден е екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят разследването на нападението, което е извършено на 26 юни тази година, се посочва още в съобщението на обвинението.

Новината за допълнителните действия на прокуратурата идва ден след като за случая съобщиха съобщиха Нова телевизия и БНТ. Те цитираха майката на жертвата, според която дъщеря ѝ е обезобразена с макетен нож, носът ѝ е счупен, а косата ѝ е подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания. Самоличността на жертвата и на близките ѝ засега не се разкрива.

Нападението обаче е извършено преди повече от месец - на 26 юни. Тогава прокуратурата е започнала разследване и е повдигнала обвинение на бившия приятел на пострадалата, идентифициран с инициалите Г. Г., за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

Той обаче е на свобода от началото на юли, след като Окръжният съд в Стара Загора е отменил постоянния му арест.

Вижте също "400 шева бяха направени". Жена е обезобразена в Стара Загора. Обвиняемият ѝ бивш приятел е на свобода

В петък Окръжният съд публикува съобщение, в което обясни решението си със съдебномедицинската експертиза по случая. Според съда заключенията са, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата.

Леката телесна повреда се разследва по жалба на пострадалия, а не по общия ред. В съобщението за мотивите на съда се посочва, че при такива случаи не се предвиждат мерки за неотклонение като постоянен арест.

Самото определение на съда, с което е отменено задържането на обвиняемия, не е публикувано на сайта на съда.

Сега Районната прокуратура съобщи, че е назначила изготвяне на нова експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината.

“След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието”, пише още в съобщението.

По-рано в събота министърът на правосъдието Атанас Славов призова разследващите органи да “проведат пълно, обективно и задълбочено разследване”. Той посочи също, че в случая трябва да се вземат предвид “уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характера и жестокостта на извършеното престъпление”.

Коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) публикува позиция, в която призова “компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда”.

Граждани организират протест в София пред сградата на Народното събрание в понеделник вечерта в подкрепа на пострадалата жена.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда - престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

Вижте също "Грозната истина". Защо законът нямаше да защити убитата Кристина Благоева