Българското "Школо" стана британско. Има ли опасност за данните на учениците

"Школо" и "Джунипер", колаж.

Платформата "Школо", която поддържа електронни дневници в много училища, става собственост на британска компания. Страхове за личните данни на учениците доведоха до проверки на институциите. Има ли опасност наистина?

Чуждестранна компания ще има достъп до лични данни на български ученици - този слух предизвика притеснението на родители, след като преди дни стана ясно, че частната компания "Школо", която поддържа електронни дневници в близо 1700 учебни заведения в България, става собственост на британска компания.

Към разпространителите на този слух се присъединиха консервативни политици и активисти, а темата стана толкова обсъждана, че Министерството на образованието и науката (МОН) реши да сезира две институции, които да направят проверки.

Представители на "Школо" и IT сектора обаче казват, че продажбата няма общо с данните на учениците, британската компания няма да има никакъв достъп до тях и реакцията на МОН е политически мотивирана.

Какво е "Школо"

Платформата за образователен софтуер "Школо" поддържа електронните дневници на над 1700 образователни институции в страната. Освен електронни дневници тя съдържа и електронни уроци, карти, тестове, учебни пособия, публикации и дава възможност за администриране на извънкласни дейности, статистически справки, училищен календар, управление на складови наличности и инвентаризация, модул за разплащане, мобилно приложение и други.

Вижте също "От глупост". Училища заведоха деца на викторина с елементи на пропаганда и с Митрофанова

Електронните дневници станаха задължителни във всички училища, детски градини и други образователни институции още през миналата учебна година - 2022/2023.

Тогава на учебните заведения беше дадена опция да избират между частна компания, която да предостави тази услуга, и държавната Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕСПУО). По данни на МОН днес тя се използва от около 830 училища - близо два пъти по-малко от тези, които ползват "Школо".

Дневник припомня, че след въвеждането на НЕИСПУО ръководствата на училищата сигнализираха за сривове на системата и постоянни грешки.

Коя е британската фирма купувач

Компанията Джунипър Едюкейшън (Juniper Education) е най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания. Там тя работи с над 14 000 училища.

Организацията предлага различни софтуерни системи за начални и средни училища, включително системи за управление на данни, проследяване на прогреса на учениците, училищни уебсайтове, управление на човешките ресурси и финансите, образователни ресурси и услуги за продължаваща квалификация, сред които и обучения за педагози и служители.

Какви са страховете

Новината за придобиването на "Школо" от британската компания предизвика опасения сред някои родители, че данните на учениците може да бъдат събирани и използвани в друга държава.

Тези притеснения бяха усилени от твърдения на политици и активисти, че данните на децата вече са предоставени на британската компания. Сред разпространителите на тези обвинения са лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов и Давид Александров, съпредседател на организацията "Род интернешънъл", която през 2019 г. беше сред основните организатори на протестите срещу Стратегията за детето.

Вижте също "Прибират децата като пирати". Дезинформацията и паниката вече опразват цели училища

Сега те обвиниха МОН, че е поставило личната информация на учениците под риск, и поискаха министерството да се намеси.

Има ли опасност за данните

Съоснователят на "Школо" Мирослав Джоканов обаче отрече твърденията, като отговори подробно в профила си във Фейсбук на повечето спорни въпроси около продажбата.

По негови думи данни като адреси, имена, оценки и отсъствия не са собственост на "Школо" и съответно не са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата, като "Школо" е само обработващ орган.

"Служители на Juniper нямат достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни", написа той.

"Британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България."

Представителите на "Школо", които боравят с тези данни, са подписали специални договори и подлежат на институционален контрол от страна на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и Европейския надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД).

Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление от "Деморатична България", също написа, че "дали собствеността на фирмата е българска или от друга държава, която прилага европейското законодателство за защита на данните, разлика няма".

"Появиха се и твърдения, че Школо е безплатно (и съответно продава данните на децата). Това не е вярно - Школо има договори с училища и те не са безвъзмездни", добави той.

Каква беше реакцията на МОН

В сряда МОН съобщи, че не е било информирано за продажбата на частната "Школо", и сезира Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛ). Пред БНР обаче Любомир Ваньов, управител на "Школо", каза, че не са информирали институцията, защото никъде няма такова изискване.

"Няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение", посочи той, като добави, че компанията надлежно е предоставена цялата информация за продажбата, след като от МОН са я поискали.

Според основателя Мирослав Джоканов от МОН са били "политически притиснати да реагират".

От пресцентъра на институцията съобщиха, че министерството към момента няма договорни отношения с "Школо", но много от българските училища са техен клиент и с цел защита на тези образователни институции "министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая".

Институцията използва случая, за да каже, че е "целесъобразно" да се използва държавната система НЕИСПУО, въпреки че проверките все още не са извършени и не е установено нарушение в случая на другата платформа.

Старите страхове

Това не е първият случай на дезинформация в сферата на образованието. Преди години добиха популярност лъжливи твърдения на различни консервативни партии и организации, че в Норвегия отвличат деца, които доведоха до паника от отнемане на деца в някои райони.

Тогава поддръжниците на конспирацията, сред които и “РОД Интернешънъл”, се обявиха срещу приемането на Националната стратегия за детето и Закона за социалните услуги. През 2019 г. РОД организира и конференция на тема “Социалното отнемане на деца – скритата война срещу семейството”.

Вижте също "С дъх на социализъм". Защо учители искат оценки за дисциплина и наказания за родители