Примирието между Израел и Хамас приключи. Газа отново е под обстрел

Израелски войник в Ивицата Газа, 1 декември 2023 г.

Временното примирие във войната между Израел и Хамас изтече в петък сутринта, предаде Ройтерс. Израел възобнови бойните си операции срещу Хамас в Ивицата Газа и обвини групировката, че е нарушила споразумението за военна пауза.

Новината идва седмица след началото на временното примирие между двете страни миналия петък. Паузата доведе до освобождаването на 97 израелски и чуждестранни заложници, отвлечени от Хамас, и на 210 палестинци, държани в израелски затвори. Беше улеснено и влизането на хуманитарна помощ в Газа, където се води войната.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Малко преди края на примирието израелските военни сили съобщиха, че са прехванали ракета, изстреляна от Газа, и отправиха обвинение към Хамас. Групировката не е коментирала случая и не е поемала отговорност.

Израел обвини ислямистката групировка и в нарушаване на споразумението за освобождаване на всички жени, държани като заложници.

Вижте също Хамас предаде нови 12 заложници срещу 30 палестински затворници. Примирието изтича днес

„С подновяването на бойните действия ние подчертаваме, че израелското правителство се ангажира да постигне целите на войната - да освободим заложниците си, да елиминираме Хамас и да се уверим, че Газа няма да представлява заплаха за жителите на Израел“, гласи изявление от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В петък палестински медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха за израелски въздушни и артилерийски удари в Газа. Ал Джазира предаде за повече от 30 убити в Ивицита вследствие от израелския обстрел.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който беше на официално посещение в Израел, призова страната да избегне цивилните жертви и масовото разселване сред населението в Газа.

Блинкен настоя Израел да пази и критичната инфраструктура в Ивицата - болници, електроцентрали и водни съоръжения.

В петък Израел публикува карта с „безопасни зони“ в Газа. Целта на картата е местните жители да се ориентират по-добре и да могат да се евакуират.

Войната между Израел и Хамас започна на 7 октомври с нападение на ислямистката организация над Израел. При него загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от Хамас.

Израел отговори на тази атака с пълномащабна офанзива, обстрел и блокада над Ивицата Газа, контролирана от Хамас.

Според местните власти, цитирани от ООН и международни агенции, до момента действията на Израел в Ивицата са довели до над 15 000 жертви от палестинска страна.

Вижте също Заложници срещу затворници. Кои са хората, които Хамас и Израел разменят