Колко близо е България до приемане в Шенген

Премиерът на България Николай Денков

Граничните проверки при пътувания от България и Румъния до страни от Шенген да отпаднат, но само когато става дума за пътувания със самолет. На такава отстъпка от ветото си е готова Австрия, стана ясно в понеделник от изказване на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Българският премиер Николай Денков определи новата позиция на Австрия като стъпка в правилната посока, Европейската комисия (ЕК) я нарече "положително развитие", а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че България е много близо до Шенген.

Има обаче няколко важни подробности - Австрия постави условия, за да махне дори и частично ветото си, а решението на Нидерландия остава неясно. Именно тези две страни преди година блокираха приемането на България в Шенген - пространството, в което пътуванията стават без паспортен контрол.

Колко близо е България до членство?

В следващите редове събрахме всичко най-важно по темата от последните дни.

Какво каза Австрия

В понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер потвърди информацията в австрийски медии от изминалите дни, че страната му е готова да вдигне частично ветото само за пътувания със самолет. Контролът при пътувания по суша ще се запази.

Карнер обаче постави условия, за да се случи това - охраната на външните граници на Европейския съюз да бъде засилена и мигранти и бежанци, търсещи закрила, да бъдат връщани обратно в България и Румъния.

Съгласно Дъблинските правила първата държава от ЕС, в която пристигне бежанец, е отговорна за процедурата за предоставяне на убежище. На практика обаче тази система не функционира.

Вижте също "Ничии тела". Как стотици хора загинаха в бягството си през България

По-конкретно, Карнер каза, че иска утрояване на броя на граничните полицаи и надграждане на техническото оборудване, разположено преди всичко на границата на България с Турция и границата на Румъния със Сърбия. Карнер добави и че е изпратил официална позиция с тези предложения до ЕК.

Съшия ден от комисията казаха, че приветстват предложенията на Австрия и че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата си.

Реакциите в София

"Разбира се, че [това] е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение", коментира в понеделник и премиерът Николай Денков.

Той обаче посочи, че България не знае какво точно има предвид австрийското правителство с условията си за връщане на бежанци и мигранти.

"Някакви специални условия за България ние няма да приемем. Ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме", каза Денков.

В същия дух се изказаха преди него и двама от лидерите на управляващото мнозинство. Бойко Борисов от ГЕРБ и Кирил Петков от ПП-ДБ коментираха, че ще настояват да се следва общоевропейския подход за мигрантите.

Как се стигна до промяната на настроенията

Промяната в позицията на Австрия идва на фона на решението на ГЕРБ и ПП-ДБ да предложат отлагане на таксата за транзит на руски газ през България. Бойко Борисов и Кирил Петков, които съобщиха новината, обвързаха решението именно с бъдещето на България в Шенген.

По-рано анализатори коментираха пред Свободна Европа, че въвеждането на таксата е насочено към Австрия заради отказа ѝ да пусне България в Шенгенското пространство. Виена е сред страните, които получават газ от Русия по тръби през България.

Вижте също "Парите са бонус". Какво стои зад новата такса за пренос на руски газ през България

Освен това австрийското издание Дер Щандарт твърди, че натиск Виена да отстъпи от ветото си са оказали и САЩ.

Преговорите продължават

Преговорите обаче продължават, посочи в понеделник Николай Денков. По думите му през следващите дни му предстои среща с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също пристигна в Словения, където участва в срещи с колегите си от Австрия и Румъния в търсене на съгласие за приемането на България и Румъния в Шенген.

Вижте също Как парламентът отдалечи България от Шенген, еврозоната и парите по Плана за възстановяване

Преди година Австрия блокира членството на двете страни с аргумента, че нелегалната имиграция все още е твърде висока и Румъния и България трябва да направят повече, за да я предотвратят, преди да се присъединят.

Роля и вътрешнополитическата ситуация в Австрия. Управляващата там консервативна Народна партия (OVP) от години превърна борбата с нелегалната имиграция в основна тема на кампанията си. През 2024 г. предстоят парламентарни избори и крайнодясната Партия на свободата, която следва подобна линия по темата миграцията като OVP, има ясна преднина в социологическите проучвания, отбелязва Ройтерс.

Нидерландия

България обаче няма да може да се влезе в Шеген без съгласието и на Нидерландия. Страната блокира членството на София заради недостатъчните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Сега според дипломатически източници парламентът в Хага би трябвало да гласува позицията на страната за България още в края на тази седмица.

Нидерландия обаче се намира в сложна политическа ситуация, след като крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс спечели предсрочните парламентарните избори. Към момента тя е изолирана, но търси подкрепа от други партии, за да формира правителство.

Вижте също Защо България не успя да убеди Нидерландия, че се бори с корупцията