Между ГЕРБ и ДПС. Само Димитър Главчев и Петър Чобанов се съгласиха да оглавят служебен кабинет

Колаж с Димитър Главчев (вляво) и Петър Чобанов.

Изборът на президента Румен Радев за следващ служебен премиер към момента се свежда до заемащия и сега този пост Димитър Главчев и подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Петър Чобанов. Това е равносметката от проведените в президентството в сряда нови консултации за назначаване на следващия служебен кабинет, който да подготви и проведе предсрочни парламентарни избори, предаде бТВ.

Това стана ясно, след като в понеделник президентът отказа да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова–Кожарева. Причината беше, че тя не се съгласи да смени настоящия вътрешен министър Калин Стоянов, за което настояха и Радев, а преди него и ПП-ДБ, и "Възраждане".

Вижте също Изборите се отлагат за неясно кога. Какво следва

Според последните конституционни промени изборът на президента е ограничен до председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. В момента последните две длъжности са вакантни.

Във вторник Радев се срещна с Главчев, управителя на БНБ Димитър Радев, подуправителя ѝ Радослав Миленков, както и със зам.-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров. С изключение на първия, всички останали заявиха на излизане от президентството, че са отказали да поемат премиерския пост.

Накрая държавният глава разговаря по телефона и с председателката на парламента Рая Назарян от ГЕРБ и с другия подуправител на БНБ Чобанов. От прессекретариата на президентството не уточниха какво са казали двамата на Радев, но според неофициална информация на бТВ съгласие да бъде служебен премиер е декларирал само Чобанов.

Назарян вече веднъж се срещна с Радев в началото на август в рамките на предишните консултации за назначаване на служебен кабинет. Тогава тя заяви пред медиите, че не желае да заема премиерския пост. Междувременно Чобанов нееднократно декларира пред медиите готовност да стане служебен министър-председател.

Кадри на ГЕРБ и ДПС

Изборът между Главчев и Чобанов, на практика, означава, че президентът в момента би трябвало да избира между бивш депутат от ГЕРБ и бивш депутат от ДПС.

Главчев и в момента е подложен на серия критики, че в действията му прозира партийна обвързаност. Той беше обвиняван и, че с назначенията на хора, близки до съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, за областни управители, всъщност показва, че се съобразява с неговите политически интереси. Дори самият Радев определи в края на юли тези смени като "немотивирани кадрови промени" и обвини кабинета на Главчев в "тежки зависимости".

Вижте също Може ли новият служебен премиер да не е Димитър Главчев

Чобанов пък беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014), подкрепяно от БСП и ДПС. Именно това мнозинство опита да прокара избора на Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през лятото на 2013 г., но избухналите продължителни масови протести принудиха депутатът да се оттегли от поста.

Освен това, Чобанов е депутат от ДПС в последните 5 парламента. В края на юли 2013 г. той и Андрей Гюров от ПП-ДБ бяха избрани за подуправители на БНБ с гласовете на тогавашното мнозинство от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, което подкрепяше кабинета на Николай Денков.

Гюров обаче не влиза в сметките за потенциален служебен премиер, след като в края на юни Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи негова несъвместимост с позицията му на подуправител на БНБ. Впоследствие той беше отстранен от поста си, а в момента обжалва това пред Върховния административен съд.

Последната позиция на Главчев

Първата среща, която се проведе сутринта, беше с настоящия служебен премиер Димитър Главчев.

"Ако президентът се спре на вариант аз да бъда кандидат за следващ служебен премиер, имам такава готовност и няма никакви пречки за това", каза Главчев пред журналисти след срещата.

На въпрос дали е готов да освободи Калин Стоянов той отговори, че не са обсъждали темата. Главчев вече за втори път сменя позицията си, след като преди първите консултации първоначално заяви готовност да е служебен премиер втори път, а след това оттегли заявката си.

Според юристи може да има пречки пред евентуалното му повторно назначаване, ако се приеме, че в качеството си на настоящ служебен премиер той вече е в несъвместимост да заема ръководния пост в Сметната палата. Самият Главчев не е съгласен с подобно тълкуване.

Вижте също "Пожелавам ѝ успех". Защо Борисов и Пеевски могат да са доволни от избора на Горица Грънчарова-Кожарева

Безплодните усилия на партиите

В понеделник Радев призова Народното събрание да попълни "домовата книга", както той нарича списъка с потенциални служебни премиери. Според него това ще разшири възможностите му за избор на потенциален следващ премиер, който да няма явни партийни обвързаности.

Към момента могат да бъдат избрани нови двама зам.-председатели на Сметната палата, омбудсман и негов заместник, както и нов подуправител на БНБ, но засега депутатите не успяват да постигнат консенсус, за да задвижат процедури за някои от тези избори.

Главчев, който е шеф на Сметната палата, стана служебен премиер, след като правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ се разпадна през март преди договорената ротация на Денков с Мария Габриел от ГЕРБ.

Една от причините за провала на тогавашните преговори за ротация беше именно присъствието на вътрешния министър Стоянов в кабинета. ПП-ДБ настояваше той да бъде сменен, а ГЕРБ и ДПС го подкрепяха. Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също оттегли подкрепата си за Стоянов и към момента единственият му публичен защитник остава Пеевски.

През юни се проведоха седми поредни парламентарни избори в рамките на три години, но и след тях партиите не успяха да съставят редовно правителство.

Така се стигна до първите консултации за ново служебно правителство с президента в началото на август. За служебен премиер беше номинирана Горица Грънчарова-Кожарева, която е заместница на Главчев в Сметната палата. Тя така и не зае поста, след като Радев отказа да одобри предложения от нея кабинет в понеделник.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Кога ще има избори