Отказ от територии и от НАТО. Путин обяви условия за "окончателно прекратяване" на войната в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин

Изтегляне на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, отказ от присъединяване на Украйна към НАТО, отказ на Киев от ядрено оръжие и вдигане на западните санкции над Русия.

Това са условията, които ще доведат до „незабавно“ и „окончателното прекратяване“ на войната, каза руският президент Владимир Путин в петък.

Думите му идват в навечерието на мирната конференция в Швейцария, след която се очаква Украйна и Запада да се обединят около общ план и условия за прекратяването на военните действия. Тя ще премине без руски представители и се очаква участниците да се обединят около искането Русия да се изтегли от границите на Украйна, определени към 1991 г. Те включват не само четирите области, за които Путин настоява, но също и незаконно анексираният през 2014 г. полуостров Крим.

„Ако Киев и западните столици откажат, това си е тяхна работа, те ще носят политическа и морална отговорност за продължаването на кръвопролитията“, каза Путин. Той определи думите си като „поредно, конкретно, истинско предложение за мир“.

Русия претендира за Донецка, Луганска, Херсонска и Запрожка области заради проведените в тях незаконни референдуми по време на войната. Руските армии не владеят напълно териториите на Донецка и Луганска област и държат само части от Херсонска и Запорожка.

До момента Украйна отхвърля всеки вариант за примирие, който включва отказване от окупирани от Русия територии.

В четвъртък САЩ и Украйна подписаха десетгодишно споразумение за сигурност, в което е записано, че договореното е "стъпка към членство в НАТО" за Киев.

От началото на войната Владимир Путин и Кремъл лъжат, че не са започнали войната, че Русия не е страна агресор, че Москва е била предизвикана от Запада, който пръв е започнал войната, както и че НАТО застрашава сигурността им.

НАТО е отбранителен съюз, а след началото на войната към Алианса се присъединиха още Швеция и Финландия. Финландия дели стотици километри обща граница с Русия.

Вижте също Какво поиска Зеленски и какво предложи Главчев за възстановяването на Украйна