Политическите лидери и службите са обсъдили риск от бежанска вълна от Израел и Газа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Политически лидери казаха в четвъртък след среща с представители на службите, че няма пряка опасност за националната сигурност на страната във връзка с войната в Израел, като възможна последица от нея е миграционна вълна.

В събота паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, извърши най-мащабната си атака срещу Израел. Впоследствие загинаха общо над 2500 души от двете страни, а Хамас взе близо 150 израелски заложници. Израел обяви състояние на война и мобилизира 300 000 души.

Премиерът Николай Денков каза след срещата, че не трябва да се подценява рискът и от възможна бежанска вълна, но допълни, че такава не се очаква в близките дни, както и че за момента бежанците се насочват повече към други държави.

"За България към момента ни казаха, че няма пряка заплаха. Единствено може би миграционен натиск, в един момент, допълнително ще ни информират", каза Делян Пеевски, депутат от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски".

Пеевски, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваха службите за повече бдителност предвид ситуацията. "В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да бъдем спокойни. Напротив, службите, МВР трябва да имат изключителна бдителност", каза Борисов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза след срещата, че не е чул нищо притеснително в докладите. По думите на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов „страната е изправена пред сложна ситуация, защото сега, ако този конфликт се разрасне, горивата и петролът ще поскъпнат“, но „хубавото е, че нашите служби са се задействали с целия капацитет, който имат".

Денков каза още, че правителството вече е предприело мерки за сигурността в страната, като е осигурило охрана на ключови обекти като гари и летища, както и на такива, свързани с Израел - посолствата, синагогите и други.

Освен премиера и ръководителите на парламентарните групи на заседанието на председателския съвет участваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност.

Ден по-рано президентът Румен Радев също предупреди за евентуално увеличаване на мигрантския натиск. Това се случи по време на “консултативна среща” при президента Румен Радев с участието на премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и ръководители на армията и службите.

Вижте също "Куршуми летяха в тила, краката, ръцете, гърба". Разказът на оцелял от нападнатия фестивал в Израел