Интимна връзка и по-тежки наказания. Правната комисия прие нови промени в борбата с домашното насилие

Случаят на 18-годишно момиче от Стара Загора, обезобразено с макетен нож, предизвика масова обществена реакция и призиви за промяна в законодателството срещу домашното насилие.

На извънредно заседание в четвъртък правната комисия в парламента одобри промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

В НК измененията предвиждат по-тежки наказания за нанасяне на лека и средна телесна повреда, а в ЗЗДН - право на защита за хора, преживели насилие в условията на интимна връзка.

Промените идват в отговор на тежкия случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора. Посегателството е от края на юни. Младата жена е обезобразена с макетен нож и машинка за подстригване, а заподозрян е бившият ѝ приятел, който е задържан, а после пуснат на свобода.

По тялото на момичето са направени 400 шева, но престъплението е оценено като лека телесна повреда.

Вижте също Дата по дата. Кога разследващите заработиха "ежеминутно" по случая в Стара Загора

Случаят предизвика масова обществена реакция и многохилядни протести в цялата страна.

В отговор във вторник ДПС, ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха в Народното събрание два законопроекта за промени в НК и ЗЗДН. Депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да обсъдят текстовете.

Промените в НК

В НК измененията предвиждат максималното наказание за нанасяне на средна телесна повреда да се увеличи от 6 на 8 години лишаване от свобода. При леката телесна повреда се предлага да отпадне налагането на пробация като възможно наказание, а глобата да се увеличи от 500 на 1000 лева.

Комисията единодушно подкрепи тези предложения.

По време на заседанието от „Възраждане“ представиха свой законопроект за промени в НК. Той включва промяна на изискването за системност, когато едно престъпление се квалифицира като извършено в условията на домашно насилие.

Вижте също "Грозната истина". Защо законът нямаше да защити убитата Кристина Благоева

Това изискване означава, че трябва да са налице поне три отделни акта на насилие от един и същ извършител, за да започне наказателно преследване. От „Възраждане“ предложиха само един предшестващ акт да бъде достатъчен. Комисията подкрепи и това предложение с 16 гласа „за“ и 3 - „против“.

Промените в ЗЗДН

Предложението за промяна в Закона за защита от домашното насилие е да се предостави защита на хора, преживели насилие в условията на интимна връзка.

Към момента ЗЗДН защитава пострадали лица, които се намират или са били „във фактическо съпружеско съжителство“. Идеята на сегашния законопроект е да замени тази формулировка с понятието „в интимна връзка“.

Така законът ще защитава и хора, които са във връзка, но нямат брак и не живеят заедно. Такива са случаите на момичето от Стара Загора и на Кристина Благоева, която беше убита през април. Обвинен за това беше мъж, с когото тя е била във връзка, но не и в съпружеско съжителство.

Правната комисия прие промяната с 12 гласа „за“ и шестима въздържали се.

Вижте също "Малки стъпки". Какво има и какво няма в променения Закон за защита от домашното насилие

По време на дискусията представители на юридическата общност изразиха различни мнения по предложението. Някои го подкрепиха, други настояха в закона да се запазят и двете формулировки, а трети възразиха срещу включването на интимната връзка с аргумента, че дефиницията е неясна и ще създаде проблеми в правораздаването.

Обсъждането на двата законопроекта протече на фона на нов случай на бита и остригана млада жена.

Промените ще се гласуват и на извънредно пленарно заседание следващия понеделник.

На 21 юли парламентът прие дългоочаквани промени в ЗЗДН, с които се увеличават мерките за превенция и защита от домашно насилие.

Седмица по-късно беше променен и Наказателният кодекс с цел по-тежки наказания за някои престъпления от омраза по хомофобски подбуди.

Your browser doesn’t support HTML5

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора