"Вилнее неофашистка партия". Правителството осъди призивите на "Възраждане" за насилие

Атанас Славов, Николай Денков и Калин Стоянов

Правителството осъди призивите на проруската партия “Възраждане” към насилие и призова прокуратурата, президента и политическите партии да реагират. Това се случи в изявление в Министерския съвет във вторник, в което участваха премиерът Николай Денков, министрите на правосъдието Атанас Славов и на вътрешните работи Калин Стоянов.

“През последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително и с постове, които са публични, от лидера на партията, включително и с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително с нелегитимна забрана народни представители да направят своите изказвания от трибуната на Народното събрание”, каза Николай Денков.

“Смятаме за напълно неприемливо този тип поведение.”

Реакцията на правителството идва на фона на призиви на лидера на партията Костадин Костадинов за „унищожение“ на тези, които не споделят политическите му позиции. В неделя той публикува във Фейсбук статус за „родната демократична общност“ и призова „тази уродлива измет да бъде унищожена“. Това не се случва за пръв път. Досега прокуратурата не е реагирала.

Привърженици на “Възраждане”, организирани от местни структури и депутати на партията, три пъти нападнаха прожекции на филм в три различни града. Те нахлуха и в магазин в София, а на следващата сутрин на витрината му се появиханадпис Jude и шестоъгълна звезда - знаци, които нацисткият режим в Германия е принуждавал евреите да носят.

Депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да говори от парламентарната трибуна.

Вижте също Измет, подчовеци, унищожение. "Възраждане" се радикализира. Докъде ще стигне това?

Денков започна изказването си с цитат на изказване на професора по социология Георги Фотев.

“В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаментални български ценности”, каза той, цитирайки Фотев.

Премиерът призова президента Румен Радев и партиите в парламента и извън него да реагират.

Министърът на правосъдието Атанас Славов поиска разследващите органи да образуват проверки на публичните изказвания.

“Призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, използването на езика на омразата са съставомерни деяния, които са наказуеми”, каза Славов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също призова за прекратяване на призивите към насилие. Едновременно с това той защити работата на полицията при случаите, при които привърженици на “Възраждане” нападнаха хора.

В понеделник Стоянов нарече “леко недоразумение” случай във Варна от петък, при който участници в свикана от “Възраждане” демонстрация отново атакуваха хора, отишли да гледат филм, с обиди, закани, хвърлени предмети, блъскане и дърпане.

Потърпевши и правозащитници критикуваха работата на полицията, която според тях не е защитила достатъчно хората, обект на атаките.

По-късно във вторник Костадин Костадинов нарече позицията на правителството “обявяване на война” срещу партията му. Той каза, че „думите му се изкривяват“, а призивите за насилие, които могат да бъдат видени в негови публикации, не са това, а призиви за „спазване на закона“.

Вижте също "Леко недоразумение" или престъпление "пред очите на МВР". Какво направи "Възраждане" във Варна