Три минути: Продължава натискът към служебното правителство да удържи независимостта от руския газ

Вторият протест срещу връщането на зависимостта от руския газ се проведе в София в сряда.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Как да се ориентираме в темата за газа
  • Кой е “Царя на войната”
  • Джулиан Марли и Фриц Цернике

Интерпол вече не издирва бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който след 2014 се укрива в Белград. Снимката му е свалена от сайта на организацията. Решението на Интерпол да изтрие всички данни за Василев е защото случаят “вече не отговаря на изискванията” им. В България делото за фалита на банката е доникъде.

Обвиняемият за катастрофата на столичния бул. “Черни връх”, при която на 5 юли загинаха две млади жени - Георги Семерджиев, всъщност е бил сам в колата си, каза прокуратурата. Досега се тиражираше, че до него е имало полицайка.

Уволненият преди седмица шеф на НАП Румен Спецов си е купил апартамент в Дубай за над 1 млн. лева миналата година. Това показват публикуваните имуществени декларации. Слави Трифонов отново не е подал такава, пишат колегите в “Сега”.

България на практика е изоставила хората в дълбока бедност, тъй като обхваща с класически социални помощи под 1% от населението, а в същото време бедните са 22% от населението. За този проблем сигнализира Институтът за пазарна икономика, пишат колегите в “Медиапул”.

Искате ли да споделите вашето мнение? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Независимост от “Газпром”

Стотици хора се включиха във втория протест с искане за газова независимост на България от Русия. Организаторите казаха, че са изпратили седем въпроса на служебния кабинет, които са били препратени за отговор към няколко министерства.

Служебните министри на регионалното развитие Иван Шишков и на транспорта Христо Алексиев провериха строителството на газовата връзка с Гърция. "Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи. Но правим всичко възможно това в най-ускорени срокове да бъде факт", каза Алексиев.

Служебното правителство допусна като вариант подновяване на доставките от “Газпром”. Наистина ли обаче няма други варианти? Или има, но кабинетът не иска да се възползва? Елица Симеонова отговаря на тези въпроси. Изпратете този текст и на познатите ви, които се губят в целия шум около газа.

Протестиращите в София изразиха подкрепа и за руснака Алексей Алчин. Журналисти, преподаватели и правозащитници настояват президентът Румен Радев да използва конституционното си правомощие и да му даде политическо убежище, за да не бъде екстрадиран в Русия.

В същото време турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България предаде на Анкара, е получил статут на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Експлозиите на плажа в Крим

Случаят с експлозиите в руското военно летище “Саки” в анексирания полуостров Крим напомня съдбата на крайцера “Москва”. Все още няма официална версия. Украйна твърди за 10 унищожени самолета. Русия съобщава за 30 ранени.

Руската журналистка Марина Овсянникова е арестувана по обвинение в дискредитиране на въоръжените сили. Тя стана известна, след като прекъсна новинарската емисия на руска държавна телевизия с плакат срещу войната в Украйна.

"Търговец на смърт", "Цар на войната", "Макдоналдс на трафика на оръжие". Така е наричан един руснак, който прекарва последното десетилетие в американски затвор. Сега той може да бъде разменен за баскетболистка, осъдена в Русия. Това е накратко историята на Виктор Бут.

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна се увеличават. Но какъв ефект имат те върху ежедневието на руснаците? Радио Свобода попита жителите на Москва дали усещат изолацията от света.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

И още две за десерт

Той е само на пет години, когато баща му умира, но години по-късно прави кариера, вдъхновена от него. Сега пътува, за да популяризира музиката си, и казва, че целият свят е негов дом. Преди дни Джулиан Марли беше в България, за да пее на джаз фестивала в Боровец. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

„Когато погледна назад към тези събития, впечатлен съм от ограниченията на човешкия ум“. Думите са на холандския физик Фриц Цернике, който открива фазово-контрастния микроскоп. Не пропускайте историята на Пламен Асенов за него в рубриката за велики европейци.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров