ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са постигнали съгласие за 13 приоритета за законодателни промени

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

13 са приоритетите за законодателни промени, които да бъдат приети преди местните избори в края на октомври. За тях е постигнато съгласие между „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС. Това каза в петък съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Основният фокус на 13 законопроекта е свързан с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и влизането на България в Шенгенското пространство. Те ще се изразяват в приемането на Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, законодателство срещу прането на пари и промени в Закона за съдебната власт, свързани с възможността за разследване на главния прокурор, каза още Петков.

Приемането на закони по ПВУ, влизането в Шенгенското простарнство и еврозоната, както и правосъдна реформа бяха сред обявените приоритети за формиране на правителството. То беше избрано с подкрепа на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и част от ДПС.

„Вчера имахме дискусия с ГЕРБ, така че основните две партии са абсолютно съгласни с тези приоритети. Доколкото знам, ДПС също са дали своето съгласие“, каза Петков цитиран от БТА. Той добави, че при „дисциплина на всички партии“ всички промени могат да бъдат приети преди изборите, което да задоволи българските граждани и „външните партньори“.

Изказването на Петков идва седмица, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна разваляне на споразумението между партията му и ПП-ДБ за управление.

Проблемите с корупцията в България са основната причина, заради която Нидерландия твърди, че не допуска присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Австрия пък е недоволна от контрола по българо-турската граница и пропускането на мигранти.

От приемането на закони, свързани с ПВУ зависят милиарди левове, които държавата може да получи под формата на директно подпомагане или кредити.

Вижте също В коалиция "с прищипан нос". Каква е цената на компромиса при новото правителство