Три минути: ПП-ДБ казват днес намеренията си, докато популярни личности ги призовават да подкрепят ГЕРБ 

Христо Иванов, Кирил Петков и Даниел Лорер от "Продължаваме промяната - Демократична България"

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ЦИК обяви коя партия колко депутати има
  • Макрон ангажира Си за край на войната
  • Васил Михайлов стана на 85

ГЕРБ-СДС ще имат 69 депутати в новия парламент и ще бъдат най-голямата група. "Продължаваме промяната - Демократична България" остават на второ място с 64 депутати. "Възраждане" ще имат 37 депутати, ДПС - 36, БСП - 23. Най-малката парламентарна група ще е тази на "Има такъв народ" с 11 депутати.

Сега остава въпросът дали ще има правителство. Днес на обяд коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” ще обяви позицията си. Те очакваха да спечелят изборите, но ги загубиха. Генка Шикерова потърси и намери отговор на въпроса защо стана така.

Над 100 популярни личности призоваха проевропейските партии да направят мнозинство и да подкрепят “безспорен кандидат за премиер”, който да приближи България към еврозоната и Шенген и да окаже “реална помощ на Украйна”, съобщават колегите в “Офнюз”.

Последните избори донесоха сцени на хаос и съмнения за манипулации. Това се случи заради среднощните промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина, защото “хората това искат”. Оказа се, че не е така - излязоха първите данни, които показват, че хората не искат това.

Политическата криза струва пари

Служебното правителство няма да подава искане за следващо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, докато парламентът не приеме промени в 12 закона, от които зависи одобряването на парите.

Кабинетът реши да бъдат изплатени великденски добавки от 70 лв., но не на всички пенсионери, а само на тези, чиито пенсии са под линията на бедност - 504 лв.

Световната банка каза в свой доклад, че политическата безизходица може да струва милиарди евро на България, съобщават колегите в “Дневник”. Очаква се ръстът на икономиката да се забави до 1,5 процента.

В това време Северна Македония отхвърли предложението на българския външен министър Николай Милков, България да участва в процеса на промяна на македонската конституция. Това е изискване на ЕС за начало на преговорите със Скопие.

Прокуратурата повдигна обвинения на трима души, популярни в социалните мрежи, за хулигански действия спрямо момче със специални образователни потребности. Става дума за т.нар. Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Украйна допусна преговори за Крим

Повече от 50 държави членки на ООН, сред които България, осъдиха опита на Русия да представи отвличането и депортирането на украински деца като съответстващо на международното право.

Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Пекин и се срещнаха със Си. "Знам, че мога да разчитам на Вас да върнете Русия към разума”, каза Макрон.

Бомба, скрита в статуетка, избухна в претъпкано кафене в Санкт Петербург и уби известен блогър, който горещо подкрепяше войната на Русия в Украйна. Какво следва за Русия - може да прочетете тук.

Украйна ще бъде готова за преговори за бъдещето на временно окупирания Крим с Русия, ако украинските въоръжени сили проведат успешна контраофанзива и достигнат административната граница на полуострова.

Стотици хиляди руснаци избягаха от страната си, след като тя обяви мобилизация. За някои най-близката и лесна дестинация се оказа Монголия. Намерете още 4 минути днес, за да гледате това видео.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Човек на деня

Ако има емблематичен български филмов персонаж, то той най-вероятно е капитан Петко войвода. Години наред актьорът, който го изигра, беше и остава любимец на публиката. Васил Михайлов е на сцената и големия екран повече от половин век. Той стана на 85 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров