ПП-ДБ номинира Юлиян Попов за еврокомисар. ДПС-Доган няма да има свое предложение

Кандидатът на ПП-ДБ за еврокомисар Юлиян Попов

ПП-ДБ номинира бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов за български еврокомисар. Това съобщиха от формацията в сряда.

По-рано през деня Илхан Кючюк от ДПС-Доган каза, че не приемат номинацията на Искра Михайлова, защото тя е "лично предложение" на Делян Пеевски. По думите му ДПС няма да има кандидатура.

Тези новини идват, след като по-рано служебният премиер Димитър Главчев призова партиите да представят своите предложения за български еврокомисар до 29 август.

Крайният срок, който България има, за да обяви кандидатурата на страната пред Европейската комисия, е 30 август.

Вижте също Захариева, Станишев, Петрова, Михайлова? Кого ще предложат партиите за български еврокомисар

Сега от ПП-ДБ мотивираха номинацията на Юлиян Попов, като казаха, че той е "непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност".

"В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния", написаха от коалицията.

Попов беше министър на околната среда и водите в кабинета на Николай Денков. Преди това е бил министър на екологията и в служебния кабинет на Марин Райков. Биографията му включва и опит като председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE), старши съветник на Европейската фондация за климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.

Ден по-рано ГЕРБ номинира за еврокомисар бившата външна министърка от партията Екатерина Захариева, ИТН предложи бившата заместник външна министърка Велислава Петрова, а от БСП не изключиха техният кандидат да е бившият премиер Сергей Станишев.

От ДПС-Пеевски съобщиха, че номинацията им е Искра Михайлова, но в сряда Илхан Кючюк, който е от лагера на Ахмед Доган, отхвърли това предложение.

Кючюк каза пред БНР, че то е лично на Пеевски и "ДПС няма да има номинация". До тези конфликтни позиции се стигна, след като движението се разцепи на две фракции - една около почетния председател Ахмед Доган, и една около председателя Пеевски.

Вижте също "Трябва да се произнесе съдът". Какво следва след изключването на Пеевски от ДПС