Пожар в Родопите гори трети ден. Пожарникари са загасили 176 огъня в страната само за 24 часа

Пожарникарски камион, 30 август

Горски пожар в Родопите край град Чепеларе продължава трети ден, съобщи БТА в сряда.

Той започна в понеделник, като във вторник сутринта бТВ съобщи, че над 500 декара гори са засегнати близо до родопските села Хвойна и Забърдо. По-късно вечерта Чепеларе обяви частично бедствено положение.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР съобщи в сряда, че пожарникари са загасили 176 пожара в страната през изминалото денонощие и са реагирали на общо 230 сигнала.

23 от пожарите са предизвикали материални щети, а 153 са без такива. Пет са били в жилищни сгради. Извършени са 45 спасителни дейности и помощни операции, от които пет при катастрофи. Мъж на 69 години е получил изгаряния на ръцете при пожар на сухи треви в частен имот в Априлци.

В понеделник пожарникарите са загасили други 166 пожара, припомня БТА.

През последните седмици в Южна България и Северна Гърция има множество пожари, които са резултат от рекордно високите температури в Европа това лято. На 23 август гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи за 209 горски пожара в Гърция за три дни. Тогава също бяха засегнати и Родопите.

В края на юли гръцките власти обявиха евакуация на островите Родос, Корфу и Евия заради пожари, предизвикани от горещото време.