Десетки хиляди изгорени декари. Как изглеждат от въздуха селата, засегнати от пожари

Снимката от 16 юли показва поражения от пожар на юг от град Стрелча, област Пазарджик, недалеч от селата Попинци (долу ляво) и Дулево (горе дясно).

Последната седмица беше белязана от рекордно горещи температури и десетки пожари в цялата страна. В няколко населени места беше обявено бедствено положение, десетки къщи изгоряха. Десетки хиляди декари земеделска и горска площ бяха засегнати. Как изглеждат последствията от въздуха?

Един от най-големите пожари в страната беше този в Сакар. Той започна преди близо седмица и бяха нужни четири дни, за да бъде овладян. За това време по данни на БНТ бяха обгорени 120 хиляди декара земя, от тях - 24 хиляди декара гори.

Тази снимка от 17 юли показва опожарени райони в област Хасково, близо до границата с Турция. Пожарът достигна близо до село Студена, община Свиленград (горе дясно) и изпепели село Равна гора (в центъра).

Вследствие на пожара пострадаха двама души. Единият от тях, който е бил доброволец на място, остава в критично състояние. Другият пострадал е земеделецът, който е предизвикал пожара, при обработка на площи с косачка при село Студена в събота сутринта.

Тази снимка от 15 юли показва площи близо до свиленградското село Левка, обхванати от пламъци

Село Воден в община Болярово също пострада тежко от пожарите. Гасенето му продължава и в четвъртък. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.

Тази снимка показва пораженията от пожара край село Воден, община Болярово, малко преди обяд на 17 юли, непосредствено преди огъня да влезе в селото. Селото се вижда в долната част на снимката, а на север от него са опожарените райони.

В сряда жители на село Воден започнаха да се евакуират сами, след като пожарът навлезе в селото. По-късно властите съобщиха, че там не е имало ток и обхват, поради което системата за за известяване на населението при бедствия и аварии BG Alert не е работила. Изгорели са няколко къщи и постройки, като все още не е ясно каква площ е обхванал пожарът.

Жена се опитва да евакуира кон, след като горски пожар е обхванал село Воден, Югоизточна България, на 17 юли 2024 г.

Пожарът в землището на селата Михилци и Иван Вазово в област Пловдив започна на 12 юли и беше потушен изцяло четири дни по-късно. Обхванатият терен там се равнява на 15 хиляди декара гора и равнинни площи.

Снимката от 15 юли показва опожарени райони на изток от Хисаря, област Пловдив. Градът се вижда в лявата част на снимката, а непосредствено до засегнатите райони са селата Михилци (на север), Песнопой (на изток) и Иван Вазово (на юг).

В същия ден обаче започна пожар в близкото село Отец Паисиево, което се намира само на няколко километра от Иван Вазово. В четвъртък два хеликоптера участваха в потушаването на пожара там. Към четвъртък сутринта изпепелената площ е над 9 хиляди декара.

В четвъртък следобед директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив, старши комисар Васил Димов съобщи, че пожарът е бил локализиран.

Хеликоптер Ми-17 и екипаж от състава на 24-та авиобаза – Крумово на Военновъздушните сили също се включи от въздуха в погасяването се включи в гасенето на огъня при село Отец Паисиево, 17 юли 2024.

Пожарът в село Широки дол в община Самоков се възпламени на 12 юли, като той беше бързо потушен. На следващия ден пожарът се възпламени отново, но също беше загасен.

Снимката от 17 юли показва опожарен район на север от село Широки дол, община Самоков.

В Стара Загора също имаше голям пожар. По първоначални данни засегната площ е над 7 хиляди декара, като заради огъня там беше обявено частично бедствено положение. Периметърът на пожара беше около 12 км, като имаше различни огнища. Той беше овладян в сряда.

Кадърът показва черни облаци от дим в северната част на Стара Загора, 15 юли.

В четвъртък служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че пострадалите при пожарите ще получат помощ от държавата в размер на 1578 лева. След подаване на молби в общината те ще имат право и на допълнителни 2500 лева. Хората, които са загубили домовете си, ще могат да кандидатстват за помощ пред фонд "Бедствия и аварии".

Вижте също Без конкурс. Как ГЕРБ, БСП и ИТН взеха контрола над повече от 3 млрд. лв.