Пореден случай. Пациент в изолатора на психиатричната клиника във Варна загина при пожар

Снимката е илюстративна.

Пациент в психиатричната клиника във Варна загина при пожар в болничната стая, съобщи областната дирекция на МВР в града.

Инцидентът е станал около 22:00 часа в понеделник - тогава е подаден сигналът от персонала за пожар в изолатора. Пожарникарите бързо са овладели огъня и не са допуснали разрастване на пожара. Въпреки това намиращият се в изолатора 57-годишен пациент е починал в следствие на получените 85% изгаряния.

Това е поредният случай на смърт вследствие на пожар в психиатрия. През октомври миналата година 25-годишен пациентът починал при пожар в психиатрията в Ловеч. Той е бил заключен в изолатор. През май изгoря пациент в психиатричната болница в с. Церова кория.

Вижте също "Нечовешко". Как пациент на психиатрията в Ловеч загина при пожар, докато е вързан за наказание

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за пожара в местната психиатрия. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до избухването на пожара и до смъртта на мъжа. Назначени са експертизи, съобщават от прокуратурата.

Държавните психиатрии в България от години са обект на международни критики, защото персоналът в тях допуска пациенти да бъдат наказвани чрез изолиране и връзване.

Проверка на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа в няколко психиатрии разкри малтретиране, бой с пръчки и недостатъчно персонал, който да се грижи за болните. В доклада на комитета от 2020 г. се изразява "дълбока загриженост" за отношението към хората в тези социални институции. Препоръчват се реформи, но от години там нищо не се променя.

Вижте също "Смърт и деградация". Какво се случва в държавните психиатрии в България