Почина рок легендата Кирил Маричков

Кирил Маричков

Музикантът Кирил Маричков е починал при инцидент в петък вечерта, съобщи БТА.

Той е бил заедно с група "Фондацията" във врачанското село Селановци. "Фондацията" е трябвало да изнесе концерт там.

Пред БТА кметът на община Оряхово Росен Добрев съобщи, че по време на подготовката за изпълнението Маричков е паднал, извикана е линейка. Музикантът е починал в нея.

Вижте също Кирил Маричков – щурецът, който заплени няколко поколения

Кирил Маричков беше на 79 години. Той е една от легендите на българската рок музика.

Роден е на 30 октомври 1944 г в София. Първата му рок група е "Бъндараците", където свири на бас китара. През 1967 г. формацията се разпада и Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

Първите години не са лесни за групата, защото музиката, която създават, е табу. Те свирят западна музика - и нееднократно комунистическият режим в България тогава спира участията им.

През годините обаче "Щурците" се превръщат в една от най-влиятелните български рок групи на 20 век. Маричков създава хитове като "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят".

Той не страни и от бурните времена в края на 80-те и началото на 90-те и се включва в обществения живот и настъпващите промени. Заедно с личности като Йосиф Сърчаджиев, Блага Димитрова, Васко Кръпката и други, той активно участва в опозицията против бившата комунистическа партия. През 1990 г. е избран и за народен представител от листата на СДС в 7-то Велико народно събрание.

През предизборната кампания е записана и песента „Аз съм просто човек“, която става една от емблематичните за прехода.

Голямата му любов обаче остава музиката. В последните години той беше част от "Фондацията" заедно с Добрин Векилов – Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански.

Маричков е и основател на първото рок-радио „Тангра“.

Вижте също "Защото много лъжи щяха да се превърнат в истини". Кирил Маричков на прага на времето