Иван Портних е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна

Кметът на Варна Иван Портних

Иван Портних е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна, каза лидерът на партията Бойко Борисов. Той е кмет на града от 2013 г. Борисов каза, че кандидатът за кмет на София ще го обяви, „когато си поискам“.

С управлението на Портних във Варна са сдързани редица скандали. През май стана ясно, че Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство за престъпление по служба, свързано с овладяването на Пловдивския панаир. Според Стела Николова, народен представител от "Продължаваме промяната – Демократична България", то е срещу кмета на Варна Иван Портних и е във връзка с бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата.

Your browser doesn’t support HTML5

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир

Община Варна е собственик на акции от Пловдивския панаир благодарение на решение от 2016 г. на правителството на Бойко Борисов. През 2017 г. обаче Общинският съвет на града гласува акциите да бъдат върнати на държавата. Това така и не се случи, а по-късно даде възможност на бизнесмена Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на панаира.

Преди година прокуратурата обвини Портних за скъсаната фекална тръба, която се излива във Варнеското езеро. За замърсяването във Варненското езеро, причинено от скъсаната фекална тръба се разбра през 2020 г. Община Варна тогава съобщи, че е била информирана за аварията, при която 8,34 хил. куб.м фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро още през август 2019 г. Жителите на града обаче не са били информирани за този проблем.

Вижте също Заради Доган или не. Мръсните води продължават да изтичат във Варненското езеро

Европейската прокуратура също съобщи, че е започнала разследване за изграждането на рибарското пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово". За проекта безвъзмездното европейско финансиране е в размер на 8 млн. лв. (без ДДС). Останалите близо 6 млн. лв., необходими за строителството, са за сметка на местния бюджет във Варна. Проблемът е, че пристанището е неизползваемо, защото е плитко.