"Не е немислимо". Полският външен министър допусна военно присъствие на НАТО в Украйна

Радослав Шикорски

Външният министър на Полша Радослав Шикорски допусна, че НАТО може да изпрати свои военни сили в Украйна. "Присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо", написа в петък Шикорски в социалната мрежа X.

Това става повече от седмица, след като френският президент Еманюел Макрон предизвика остри реакции, допускайки, че в Украйна могат да бъдат изпратени западни войски.

Вижте също Кое е вярното: Иска ли Западът да праща войски в Украйна

"Оценявам инициативата на френския президент Еманюел Макрон, защото тя цели да стресне Путин, а не ние да се страхуваме от него", добави полският министър.

Коментарът на Шикорски беше преведен на английски език и публикуван в профила на външното министерство в социалната мрежа. Това става на фона на предупреждението на Кремъл, че ако НАТО изпрати бойни части в Украйна, директният конфликт между Алианса и Русия ще бъде неизбежен.

Позицията на Шикорски противоречи на изказванията на полския премиер Доналд Туск, който по време на своя визита в Прага миналата седмица даде да се разбере, че Полша няма намерение да изпраща войски в Украйна.

Туск каза, че фокусът трябва да бъде върху оказването на максимална подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Полският президент Анджей Дуда и премиерът Туск ще пътуват до Вашингтон за среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом следващия вторник. Поляците се надяват те да подтикнат САЩ към засилване на помощта за Украйна, посочва Асошиейтед прес.

Вижте също "Поражението на Русия". Макрон ли ще поведе европейската помощ за Украйна