Полша обвини Беларус в навлизане във въздушното ѝ пространство. НАТО е информирана

Снимката е илюстративна.

Полша съобщи, че беларуски хеликоптери са проникнали във въздушното пространство на страната във вторник. Полското министерство на отбраната каза още, че ръководството на НАТО вече е информирано за инцидента. Беларус отрече обвиненията.

Те идват, след като наскоро Полша премести допълнителни войски към границата си с Беларус. Варшава каза, че това е в отговор на пристигането на силите на "Вагнер" в Беларус. Те отидоха там след краткотрайния бунт срещу ръководството на армията в Русия миналия месец.

"На 1 август 2023 г. имаше нарушение на полското въздушно пространство от два беларуски хеликоптера, провеждащи учения близо до границата. Преминаването на границата се проведе в района на Бяловежа на много ниска надморска височина, което затруднява откриването му от радарни системи", се казва в изявление на Министерството на отбраната от вторник.

Отбелязва се също, че по-рано Минск е информирал полската страна за ученията.

Ръководителят на полското министерство на отбраната Мариуш Блашчак свика заседание на Комитета по национална сигурност заради ситуацията на границата с Беларус.

Блашак нареди да се увеличи броят на военнослужещите на границата и да се отделят допълнителни сили и средства, включително бойни хеликоптери.

В същото време се отбелязва, че временният посланик на Беларус е бил извикан в полското външно министерство за изясняване на инцидента.

Варшава отбелязва още, че напоследък Беларус и Русия са "активизирали хибридни дейности срещу Полша".

По информация на SluzbyiObywatel беларуски хеликоптери Ми-24 и Ми-8 са прелетели около 3 километра навътре в територията на Полша, след което са се обърнали и са отлетели за Беларус.

Беларуското министерство на отбраната отрече обвиненията, като ги нарече пресилени.

"Обвиненията за нарушаване на границата на Полша от вертолети Ми-24 и Ми-8 на беларуските военновъздушни сили са пресилени и са направени от полското военно-политическо ръководство, за да оправдаят струпването на сили близо до беларуската граница", цитира Интерфакс изявление на беларускоот министертство на отбраната във вторник вечерта.

В събота премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза, че повече от 100 наемници от руската частна военна групировка "Вагнер", която се намира в Беларус, са били прехвърлени в района на т. нар. Сувалкски коридор, до границите на Полша и Литва.

В различни публикации за хипотетичен въоръжен конфликт между Русия и НАТО често се казва, че Русия, чрез пресичане на Сувалкския коридор, може да отреже балтийските страни от Полша и следователно Западна Европа като цяло.

Наемниците от "Вагнер" започнаха да пристигат в Беларус след опита за бунт на основателя им Евгений Пригожин в Русия в края на юни. Минск каза, че наемниците ще обучават беларуските военни.

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко наскоро каза на среща с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, че вагнеровците са "започнали да напрягат" Минск с изявления, че "искат да отидат на Запад, на екскурзия до Жешов".

В полския град Жешов има летище, което се снабдява със западна военна техника и оръжия като част от помощта за Украйна. НАТО и ЕС помагат на държавата с оръжия да се защитава от руската агресия, след пълномащабното непровокирано нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Редица коментатори, включително и на Запад, изтълкуваха изявлението на Лукашенко като намек за въоръжена провокация срещу Полша.

Във вторник Лукашенко нарече шега думите си за вагнеровците и желанието им да посетят Жешов. В същото време Лукашенко каза, че наемниците на "Вагнер" наистина могат да нападнат Полша, и отбеляза, че само беларуските власти им пречат да направят това.

Вижте също Лукашенко и Путин се шегуват за нахлуване в Полша по време на среща в Санкт Петербург