Бившият вътрешен министър на Полша е задържан. Той започна гладна стачка

Бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински

Полската полиция арестува бившия вътрешен министър Мариуш Камински и заместника му Мачей Васик във вторник за злоупотреба с власт, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като новото проевропейско правителство на Доналд Туск пое властта от националистическата партия Право и справедливост (ПиС), която управляваше Полша през последните осем години.

Вижте също Как Доналд Туск връща на Полша курса към ЕС

Туск обеща да сложи край на политиките на своите предшественици, които са обвинявани в подкопаване на демокрацията по време на управлението си. Арестът на Камински и Васик, депутати от вече опозиционната ПиС, е поредно изостряне на напрежението между новия кабинет и бившите управляващи.

Полицията задържа бившите си шефове в президентския дворец на Полша по съдебно разпореждане.

Гражина Игначак-Бандич, ръководителка на офиса на президента Анджей Дуда, който е подкрепян от ПиС, обвини полицаите, че са влезли незаконно и са били груби.

Стотици протестиращи се събраха пред президентския дворец след призив на ПиС, както и пред полицейския участък, където двамата бяха задържани. Те скандираха "Освободете политическите затворници" и "Срам".

В публикация в социалната мрежа X говорителят на ПиС Рафал Бохенек нарече действията на полицията "незаконно отвличане и нарушение на всички демократични правила".

Новият министър на вътрешните работи Марчин Кервински обаче каза, че "всички са равни пред закона", и защити действията на полицейските служители.

Самият Камински съобщи в сряда, че започва гладна стачка в затвора.

В по-ранната си роля на ръководител на Централното антикорупционно бюро на Полша Камински беше осъден за злоупотреба с власт. През 2015 г. обаче, седмици след като ПиС пое властта за първия си мандат, президентът Дуда го помилва.

Помилването му позволи да стане министър на вътрешните работи. Камински отрича да е извършил нарушение.

Миналата година Върховният съд каза, че делото трябва да бъде възобновено и през декември Камински и Васик, негов заместник във вътрешното министерство, бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт.

Двамата политици бяха депутати от опозицията. Арестът им се случва в ключов момент за парламента, който трябва да гласува бюджета за 2024 г. и да го изпрати за подпис на президента Дуда до края на януари. Ако това не се случи, Дуда има право да го разпусне.

Вижте също Цензура или прочистване. Какво се случва с обществените медии в Полша