Полицаят, обвинен за побой над 19-годишен на плажа Градина, е с условна присъда от 5 месеца

Христо Петров в сградата на Апелативна прокуратура - Бургас, 12 юли 2024 г.

Бившият полицай Христо Петров, обвинен за побой над студент, е получил условна присъда от пет месеца, съобщи във вторник Нова телевизия.

Петров беше обвинен за нанасяне на тежък побой върху 19-годишния Владимир Радев на плажа на къмпинг "Градина" на 1 юли.

Вижте също "Сериозна сянка". Как Калин Стоянов се оказа проблем за ПП-ДБ, но не и за ГЕРБ и ДПС

Нова съобщава, че присъдата е постигната след споразумение с прокуратурата, одобрено от съда.

В нощта на инцитента Радев и негов приятел - Валентин Захов, са се намирали в заведението "Кайт бар", където е бил и 21-годишният вече бивш полицай.

По време на нападението Петров е бил с жилетка на охранителната фирма “Делта гард“, която има ключова роля в аферата “Осемте джуджета“. Фирмата отрича заподозреният да има връзка с нея и допуска, че той сам е намерил такава жилетка, за да влезе на събитие безплатно.

Петров е задържан за побоя 10 дни по-късно, въпреки че пострадалите са дали негови снимки на дошлите на място полицаи. По това време той е работел в Четвърто районно полицейско управление в Бургас от няколко месеца и още е бил в изпитателен срок.

По-късно той беше отстранен от МВР, а районната прокуратура в Бургас му повдигна обвинения за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. За такова престъпление законът предвижда лишаване от свобода от две до десет години.

Според потърпевшия Димитър Радев бившият полицай е нанасял ударите си с бокс. Вследствие на това Радев е останал със счупена челюст. До разкриването на самоличността на Петров се стигна след разследване на ютюбъра Любомир Жечев.

Вижте също "Да не види бял свят". Как филм за "Исторически парк" доведе до проверка на автора Любомир Жечев