Починалият 18-годишен е прострелян от полицай, докато е бягал

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов

18-годишният мъж, който почина в понеделник след преследване с полицаи в София, е бил прострелян, докато бяга. Това стана ясно от брифинг на директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов и говорителя на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев във вторник.

Малдежът беше прострелян от полицай след сигнал за грабеж. Няколко часа по-късно той почина в болница.

Във вторник Николов каза, че полицаят, който е произвел изстрела, преди това няколко пъти е предупредил бягащия с думите: „Спри! Полиция! Ще стрелям“. При преследването са произведени и предупредителни изстрели.

Мъжът обаче не е спрял, след което полицейският служител е стрелял. По думите на говорителя на СГП Христо Кръстев на един от видеозаписите се вижда, че полицаят спира и тогава стреля, а не го прави хаотично.

Не е ясно обаче дали куршумът е попаднал в гърба му, както и дали става въпрос за рикошет. По първоначални данни изстрелът е бил от около 100 метра.

Предстои да бъде направена експертиза, от която ще стане ясно дали полицаят ще получи обвинение и евентуално какво ще бъде то.

"Полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен полицейски служител, със 7 години стаж в системата на МВР, на 33 години, многократно награждаван, включително и от министри в предишни правителства, с парични награди", каза Николов.

Заедно с Кръстев той потвърди информацията, че полицаите са действали след сигнал, че в района на столичен хотел трима непознати са нападнали две момичета, ударили са едното от тях и след заплаха са им взели раница с лични вещи и пари.

Впоследствие охранител на търговски обект е видял тримата маскирани и е подал сигнал. МВР подозира групата младежи в множество грабежи в района. Другите двама заподозрени са задържани.

Вижте също Как едно убийство преобърна живота в Цалапица. Но не стигна за полицейски оставки