Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната

Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис, колаж

Тръмп или Харис? Един от тях скоро ще определя не само развитието на САЩ, но до голяма степен и съдбата на една страна, разположена на 9000 км от тях – Украйна. Каква политика към Киев би имал всеки от тях, ако спечели президентските избори в САЩ на 5 ноември? Ето какво казват самите кандидати.

В лошия случай до януари, а в добрия – до следващото лято. За толкова време ще се изчерпи последният американски пакет от военна помощ за Украйна, който беше одобрен през април 2024. Това поне гласи анализ на водещи американски изследователи.

Вашингтон предоставя най-голям дял от подкрепата за Киев, откакто Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. В изтеклите две години и половина американската военна помощ за Киев се равнява на тази, дадена от всички останали съюзници на Украйна, взети заедно.

Ще продължи ли обаче тази ключова подкрепа?

Отговорът се крие в две имена, тези на кандидатите за следващ президент на САЩ Доналд Тръмп от Републиканската партия и Камала Харис от Демократическата партия.

Двамата се различават във вижданията си по две много основни точки:

  • Как и при какви условия да бъде прекратена войната;
  • Докога САЩ да продължат да подкрепят Киев с оръжия и военна техника.

Ето какво казват самите кандидати за своите планове по темата "война в Украйна".

Вижте също Коя е Камала Харис и какви са шансовете ѝ да победи Тръмп

Какво смята Тръмп за военната помощ

Доналд Тръмп не одобрява високата цена на американската подкрепа за Киев, често бърка сумите, отпуснати от САЩ, като ги завишава, и говори подигравателно за украинския президент Володимир Зеленски.

"Мисля, че Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, когато влезе в [САЩ], той си тръгва с 60 млрд. долара", каза Тръмп само преди два дни по време на свое предизборно събитие в Пенсилвания.

В действителност САЩ до момента са дали общо 56 млрд. долара за военна помощ за Украйна, но Тръмп използва същото обвинение към Зеленски и по време на дебата си с Байдън по-рано през юни.

Тогава републиканският кандидат дори още повече преувеличи сумата, като каза, че Байдън "е дал 200 млрд. или повече" на Украйна.

Тръмп ясно заяви и позицията си, че според него САЩ дават твърде много средства, за да подпомагат украинската отбрана. "Парите, които харчим за тази война и които не би трябвало да харчим, това не трябваше да случва", каза тогава той.

Вижте също "Застраховка срещу победа на Тръмп". Ще има ли помощ за Украйна и през 2025

Тези изказвания дойдоха в навечерието на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ. През тази седмица той участва в сесията на Общото събрание на ООН, където каза, че Русия може да бъде единствено "принудена" да постигне мир. Той отново призова Вашингтон да предприеме "решителни" действия, за да допринесе за края на войната.

Предстои в четвъртък той да се срещне с президента Джо Байдън, както и с Камала Харис, която в момента е вицепрезидентка на САЩ. Миналата седмица Зеленски каза, че вероятно ще проведе среща и с Тръмп.

"Мисля, че ще е важно и за двама ни", каза тогава украинският лидер.

В сряда обаче източник от екипа на Тръмп каза за Асошиейтед прес, че до момента такава среща не е била уговорена.

Твърда подкрепа на Харис

За разлика от него, опонентката му на предстоящите избори Харис многократно посочи, че ще продължи политиката на Байдън за помощта за нападнатата страна.

Вижте също "Абсолютен кошмар". Какво видяхме на първия дебат между Байдън и Тръмп

По време на дебата с Тръмп преди няколко седмици тя каза, че докато не бъде постигнато "справедливо и трайно примирие", САЩ трябва да продължат с военната си помощ за Киев. Харис защити и досегашната подкрепа на Байдън като правилна.

"В противен случай Путин щеше вече да седи в Киев и да гледа към останалата част от Европа, започвайки с Полша", добави тогава тя.

"Като президент ще подкрепям Украйна и нашите съюзници в НАТО", каза тя и през август по време на Националната конвенция на Демократическата партия.

Your browser doesn’t support HTML5

Харис срещу Тръмп. За какво се скараха кандидатите за президент на САЩ

Отношението към Путин

В същото време Харис многократно нарича руския президент Владимир Путин диктатор и обвинява Тръмп, че гледа на него с възхищение.

Последно тя направи това по време на дебата си с републиканеца, когато каза, че Путин е "диктатор, който би схрускал [Тръмп] за обяд". Въпреки това по думите ѝ републиканският кандидат "обожава автократи, вместо да го е грижа за демокрацията".

Путин е определян както от историци и анализатори, така и от своите политически опоненти именно като автократ и диктатор заради последователната му политика на репресии срещу инакомислещи и критици на Кремъл.

Но в изказванията на Тръмп е обратното. Там намират място редица хвалби към руския президент. В миналото той многократно го е наричал "гениален" и "проницателен" за това, че призна две украински области за независими точно преди инвазията на Русия.

Вижте също "Просто искаме това да спре". Как украинците до фронтовата линия в Донбас посрещат речта на Путин

Какво мислят за възможността за преговори

В досегашните си изказвания Тръмп твърди, че ако спечели изборите, ще сложи край на войната само в рамките на броени дни. Той е казвал и че може да я спре за 24 часа. Казвал е, че ще го направи дори и преди да е встъпил официално в длъжност.

По време на дебата си в Харис той отказа да отговори на въпроса дали иска Украйна да победи. Вместо това той каза единствено, че иска сделка за мир.

В действителност в последните две години и половина стана ясно, че безадресните призиви за мир, отправяни от политици, често прикриват проруски позиции.

"Ще звънна на Зеленски, ще звънна на президента Путин и ще им кажа: "трябва да сключите сделка, това е лудост", каза Тръмп, но от думите му не става ясно какъв точно е планът му.

По-рано миналата година той намекна, че планът е да заплаши и двете страни – Зеленски с това, че ако не се съгласи на споразумение, САЩ ще спрат подкрепата си, а Путин – с това, че ако не сключи сделка за мир, САЩ ще дадат много повече оръжие на Киев.

Вижте също Инфлация, войни и ядене на котки от имигранти. Как премина първият дебат между Тръмп и Харис

Според критиците на републиканския кандидат, ако Тръмп изпълни заканите си да действа незабавно, Украйна ще бъде принудена да води преговори при неблагоприятни за нея условия, защото Русия е окупирала общо около 20% от площта ѝ.

Самата Украйна казва, че не е съгласна да отстъпи от нито една от незаконно завзетите от Кремъл нейни територии, включително полуостров Крим. Според Киев призивите за преговори с Москва сега, когато Русия е в силна позиция, на практика са призиви към украинска капитулация.

Официалната позиция на Харис следва този дух - че сделка за мир не означава Киев да се предаде. По думите ѝ мирът, който трябва да бъде постигнат, трябва да е "справедлив и траен".

Какво смятат самите избиратели

Подкрепата за Украйна не е сред най-важните въпроси, които притесняват американците. Те ще изберат своя президент според намеренията на кандидатите в други области – икономиката, имиграцията и здравеопазването. Това сочат повечето предизборните проучвания.

Но изследователите от Pew Research Center показват, че с времето американските избиратели, особено сред републиканците, стават все по-нетърпеливи по темата за Украйна и са променили нагласите си в полза на тезата, че американската помощ е прекалено голяма.

През март 2022 г., в самото начало на войната, 49% от републиканците са казвали, че САЩ не предоставят достатъчно помощ на Киев, 23% - че предоставяната помощ е достатъчна, а само 9% - че тя е твърде голяма.

През април 2024 г. настроенията вече са обърнати - само 13% казват, че подкрепата е твърде слаба, а 21% – че тя е достатъчна. Мнозинството (49%) смятат, че тя е твърде голяма.

Картината при избирателите на демократите е различна. През април 2024 г. само 16% от тях са преценявали подкрепата на САЩ като прекалено голяма. Мнозинството сред тях смятат, че тя е или достатъчна, или че дори трябва да бъде увеличена.

Вижте също "Предстоят изпитания". Какво да очакваме от Тръмп 2.0