Три минути: Подземието изплува в кампанията. Израел пак обезглави Хамас

Хора в Киев наблюдават най-голямата и ярка луна за годината, известна като "Луната на ловеца". 17 октомври 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Яхия Синуар е убит
  • “Широката” коалиция на Пеевски
  • “Ледения” Кими Райконен

Израелската армия обяви, че е “елиминирала” лидера на Хамас Яхия Синуар. Израел го обвинява за атаката от 7 октомври миналата година, когато обявената за терористична групировка уби 1200 израелци и взе около 240 заложници. Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че смъртта на Синуар е “началото на края на войната”. Може да си припомните в детайли до какво доведе едногодишната война в Газа.

Войната на Русия срещу Украйна продължава почти 3 години. Президентът Володимир Зеленски представи на Запада своя “план за победа”. Реакциите от НАТО, ЕС и САЩ засега са умерени. Прочетете какво съдържа този план.

Вълка, Широката и фалшивото пристанище

В България предстоят избори, но сюжетите са криминални. Бизнесменът Румен Гайтански - Вълка беше освободен под гаранция от 250 хил. лева. Той е обвинен като подбудител за необезпечен кредит от почти 150 млн. лева от Българската банка за развитие. За кредита се знае отдавна, но Вълка пострада, чак когато Делян Пеевски влезе във война с Ахмед Доган за партията ДПС. Вълка е приеман за близък до Доган, а войната се пренесе и в бизнеса.

Ако имате време само за една история, препоръчвам ви да е тази - "Широката" коалиция на Пеевски. Как изборите събраха на едно място полиция и ъндърграунд. Става дума за двама души - единият е охранявал наркобос, а другият е оглавявал МВР. Сега обаче са заедно в ДПС - Ново начало на Делян Пеевски. Борис Митов подреди картината.

Кандидат от същата партия във Варна е Светлана Табакова. Спас Спасов съобщава в “Дневник”, че тя е един от четиримата обвиняеми от Европейската прокуратурата за историята с “фалшивото пристанище”.

Австрия затвори банката European American Investment Bank AG. Причината – неизпълнение на критериите и подозрение в пране на пари. Колегите в “Клуб Z” пишат, че акционер в тази банка е българката Цветелина Бориславова, която има банка и в България, освен това е бивша партньорка в живота и бизнеса на бившия премиер Бойко Борисов.

Абонирайте се за този бюлетин. Препратете го на приятели, за да се абонират и те.

Икономиката, глупако!

Икономистът Красен Станчев забелязва, че в тази предизборна кампания почти не се говори за икономика. В България след 2005 г. започва преход назад. Управляващите започват да преразпределят помежду си средства от бюджета. Липсата на разследвания срещу тях се гарантира от главния прокурор. Публично-частното “партньорство” придобива кремълска форма, пише Станчев.

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на Върховния административен съд. Новината идва на фона на критиките, които ВСС получи заради решението си да пристъпи към избор на нов главен прокурор и да издигне за поста само Борислав Сарафов.

Трима от членовете на Съвета за електронни медии избраха отново Милен Митев за генерален директор на БНР. Другите го критикуваха, че той позволи на Петър Волгин да прави в ефир “агитация”, преди да стане евродепутат от проруската партия “Възраждане”.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

“Големият въпрос”

Намерете време да гледате последния епизод на “Големият въпрос”. Заедно с колегите Диляна Теохарова и Николай Лавчиев разказваме за Доналд Тръмп и Камала Харис, един от които ще бъде избран за президент на САЩ на 5 ноември. Абонирайте се за канала на Свободна Европа в YouTube, а ако предпочитате да слушате разговорите - последвайте ни в Spotify.

Човек на деня

Известен е с прякора "Ледения човек". С над 20 победи и една световна титла, името му е неразделна част от историята на Формула 1. Кими Райконен навърши 45 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров