Обвинените за подправяне на бюлетини от село Малорад са пуснати от ареста

Жената от избирателната комисия, която се вижда на видеото от секцията в Малорад.

Задържаните членове на избирателна комисия в село Малорад, обвинени за преправяне на бюлетини, бяха пуснати от ареста. За това съобщиха в понеделник от Окръжния съд във Враца.

Новината идва две седмици след като обвинените бяха арестувани заради видео, в което се вижда как членове на секционна избирателна комисия (СИК) се наговарят да дописват преференции в изборните бюлетини. Записът е направен в секцията след края на първия тур от изборите за кметове и общински съветници, който се проведе на 29 октомври.

Според съда във Враца по случая няма достатъчно доказателства за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Към момента няма опасност обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, смята още съдът. Неговото решение е окончателно.

„Двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало, нямат криминалистични регистрации, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в с. Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство“, казаха от съда.

Действията на членовете на СИК бяха заснети и излъчени на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). На видеото се вижда как те дописват бюлетини, на които няма попълнена преференция, след края на изборния ден.

Your browser doesn’t support HTML5

За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско

От записа става ясно как след обсъждане гласовете с преференции се разпределят между „Боби“ (Боби Боянов), „Чичо Цено“ (Цено Цоловски) и „Мартин“ (Мартин Диловски). Това са кандидати за общински съветници от „Възраждане“, БСП, както и от местната коалиция „Съюз на демократичните сили“, която включва СДС и ДПС.

На предишни избори в секцията традиционно най-много гласове получават кандидатите от ДПС и ГЕРБ. Броят на преференциите намалява и се увеличава в зависимост от това дали се гласува с машини, или само на хартия.

Само от тази секция Цено Цоловски е получил 50 от общо 127-те си преференции на местните избори, което е достатъчно да бъде избран за общински съветник.

В малките населени места дори и няколко гласа могат да променят състава на местния парламент.

На първи тур от местните избори тази година се гласува само с хартия заради решение на ЦИК, което отмени машинното гласуване само два дни преди вота.

Поводът за решението беше справка на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в която няма доказателства, а само предположение за опит за манипулация на машините.

След решение на Върховния административен съд (ВАС) машинното гласуване беше върнато за втория тур на местните избори на 5 ноември.

Вижте също Избори без машини. Как невалидните бюлетини "спечелиха" вота за общински съветници в Плевен и Пазарджик