"Нашият Христос". Пловдивчани протестираха заради предложението за преместване на Альоша

С руски знамена пред паметника на Альоша в Пловдив беше отбелязан Денят на победата на 9 май 2022 г. Снимката е илюстративна.

Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив заради предложение да бъде преместен паметникът на Съветската армия "Альоша", съобщи БТА.

Недоволството им е предизвикано от предложението на общинските съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Владимир Славенски и Йоно Чепилски монументът да бъде демонтиран до края на 2024 г. по примера на Паметника на съветската армия в София. Руската Дума също осъди инициативата.

В протеста в сряда се включиха около 30 души, съобщи БНТ. Протестиращите носеха плакати с лозунги "Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко", "История с референдум не се пази" и "На кого пречи символът на града "Альоша".

Пред БНТ един от протестиращите каза, че иска паметникът да остане, тъй като по думите му той е "символ на борбата с хитлерофашизма".

"Това е нашият Христос", каза друг участник в демонстрацията.

Паметникът представлява гранитна статуя на съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Тя е висока 10,5 м и е открита официално през 1957 година с пропагандна цел на върха на хълма Бунарджик.

Според вносителите на предложението премахването на паметника е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Малко след внасянето на предложението им общински съветници от„Има такъв народ“ (ИТН) предложиха местен референдум по въпроса.

Вижте също "Руски националист, панславист, консерватор". Какво знаем за свалянето на бюста на граф Игнатиев