От татамито до общината. Кой е Костадин Димитров, новият кмет на Пловдив

Костадин Димитров

Математик, таекуондист, политик. Той управлява три мандата пловдивския район "Тракия", където си спечели слава на човек, който предпочита да общува директно с хората. Някои казват, че е можел да спечели изборите още не първи тур, ако не беше от ГЕРБ. Кой е новият кмет на Пловдив Костадин Димитров?

Обикновено ходи на работа с колело или тротинетка. Често сяда на пейките пред блоковете, а съседите му от квартала го наричат накратко Дино.

Той е Костадин Димитров и успя да запази ГЕРБ на власт в Пловдив по време на местни избори, в които партията на Бойко Борисов загуби в ключови градове като София, Варна, Благоевград, Пазарджик.

Димитров управляваше пловдивския район "Тракия" три поредни мандата. Там живеят около 55 000 души, което означава, че районът е по-населен от 9 от областните градове в България.

На балотажа в неделя новият кмет на Пловдив получи 54,15% от гласовете пред Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с 41,68 подкрепа.

"Сахьоним"

Костадин Димитров е на 48 години, семеен, с две дъщери. Завършил е Електротехникума в Пловдив, а след това - математика и информатика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Успоредно с политиката, той е запален таекуондист. Димитров е носител на 7-и дан, вицепрезидент е на Федерацията по таекуондо, международен съдия, треньор и инструктор в спортния армейски клуб "Тракия".

На татамито към него се обръщат със "сахьоним". В превод от корейски думата означава майстор по таекуондо и изразява уважение.

Вижте също Васил Терзиев е кмет на София. ГЕРБ губи тоталния контрол. БСП надига глава. "Възраждане" се топи

Той е уважаван и сред съгражданите си. Дотолкова, че някои споделят, че номинацията от ГЕРБ по-скоро му е попречила на изборите.

"Ако не беше от ГЕРБ, особено след управлението на Зико, можеше и да спечели и на първи тур", коментира пред Свободна Европа пловдивски бизнесмен, който предпочете да запази анонимността си.

Зико е предишният кмет на града - Здравко Димитров. Той наследи на поста Иван Тотев, който управлява Пловдив два мандата. И двамата бяха издигнати от ГЕРБ.

Директната връзка с хората

Докато е начело на район "Тракия", Костадин Димитров налага стил, базиран на директната връзка с хората.

По-активните жители на района имат личния му телефон. Той модерира и група във Фейсбук, в която всеки от членовете ѝ може да подаде сигнал за нередност, без да ходи или да звъни в районната администрация.

Вижте също Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Как станаха изненадващите обрати срещу ГЕРБ

Заради липсата на собствен бюджет Димитров се старае да реагира с подръчни средства, привличайки на помощ и общността, разказват пловдивчани. Разбитите плочки по тротоарите са заменяни с бетон, калните места за паркиране са насипвани с филц.

В "Тракия" има очертани велоалеи, а на тротоарите до кръстовищата са направени скосявания, за да се качват лесно колички, колела и тротинетки. Облагородени са старият парк "Лаута" и мястото, на което в миналото спираха циркове и лунапаркове.

След края на ремонта на "Лаута" Димитров започва две камапании. Едната приканва хората да дарят пейка, а другата събира доброволци, които да изчистят гората в парка.

Негова е и идеята за конкурси за най-добре поддържана междублокова градинка, с която също мотивира активността на живеещите в район "Тракия".

За сравнение мандатът на Зико завърши с откриването на незавършения булевард "Хаджи Димитър", на който бяха поставени 77 пейки в разстояние от 550 метра.

Местните проблеми

Подобно на останалите областни градове, ефективното управление на Пловдив минава през съставянето на работеща коалиция в 51-местния Общински съвет. В новия му състав обаче влизат цели 8 партии. ГЕРБ имат 13 места, а ПП-ДБ - 10.

Сред големите проблеми на града е общественият транспорт. Той се обслужва от дотирана от общината частна фирма, заради което не успя да вземе пари от ЕС нито за електробуси, нито за друг екотранспорт.

Градският транспорт в Пловдив е неудобен и не е редовен, което кара все повече хора да ползват личните си коли, а трафикът - да става все по-натоварен.

Друг проблем за решаване е свързан с чистотата на града. В една от първите си изяви като новоизбран кмет Димитров каза, че ще се старае да запази директната връзка между общинските власти и хората, включително и като продължи да използва активно социалните мрежи.

Вижте също "Няма да деля хората". Кой е Петър Куленски, новият кмет на Пазарджик