Съветник на министър е упрекнат задочно от сестра в "Пирогов". Защо това се озовава в руски медии

Мустафа Емин е съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Съветник на български министър води детето си в "Пирогов", а медицинска сестра казва, че той се е държал надменно. Съветникът отрича. Дотук е горе-долу ясно, просто трябва да се провери кое е вярното. Но ето какво не е ясно: защо тази случка ще се описва в руски държавни медии?

Арогантно поведение и злоупотреба с обществена позиция. В това една медицинска сестра от "Пирогов" обвини съветника на министъра на отбраната - Мустафа Емин.

В понеделник вечерта той е бил в детската травматология на "Пирогов" заедно с детето си, което е било с разбито чело.

Публикацията на медицинската сестра беше споделена хиляди пъти в социалните мрежи, включително и от страницата на "Пирогов". Това стана преди да бъде чута и версията на Емин, който отрече твърденията.

Той поиска да бъде направена проверка и резултатите от нея да бъдат оповестени публично.

Свободна Европа се свърза с пресцентъра на "Пирогов", откъдето казаха, че от вчера се извършва проверка по случая, не е ясно кога ще приключи тя и все още няма официална информация за това какво точно се е случило.

Ситуацията от болницата придоби и международно отражение, след като новината беше препубликувана в няколко държавни руски медии, сред които Риа Новости.

Мустафа Емин е съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който е известен с твърдата си проукраинска позиция.

Какво казва медицинската сестра

За случая се разбра във вторник от Фейсбук публикация на медицинската сестра Неда Диманова. В нея пише, че Мустафа Емин, когото сестрата описва като "господаря от Рибново", е бил в "Пирогов"с детето си и се е държал арогантно.

Емин е основател на местната организация на "Да, България" в село Рибново, откъдето вероятно идва определението на Диманова.

Според нейната публикация Емин е поискал друго дете да бъде изведено от шокова зала, за да може неговото да заеме мястото му. Той категорично отрича това.

Диманова казва, че Емин е заплашил здравните работници с министъра на здравеопазването и е използвал името на министъра, "за да получи документите, които вече му бяха дадени от залата".

Във вторник публикацията започна да се разпространява бързо в социалните мрежи и в медиите, като единствен източник се оказа публикацията на Диманова.

Самата спешна болница "Пирогов" също сподели екранна снимка на публикацията на Диманова, като единственият коментар към нея беше: "стегнат разказ на случката снощи".

Какво казва Емин

До тази сутрин медиите цитираха основно разказа на медицинската сестра. След публикация във Фейсбук на Емин и репортаж на Нова с него стана ясно, че неговата позиция не просто се различава, а че той отрича основното в нея. Емин казва, че комуникацията му със сестрата е била в рамките на минути.

"Възможно е да съм бил емоционален, макар да съм спокоен човек. Ако съм оскърбил някого, извинявам се", казва Емин.

Той казва, че детето му е било с разбито чело. Първо със съпругата му са били в болница "Люлин", но от там са ги препратили към "Пирогов", където по негови думи е минал през 4 кабинета за три часа и половина.

"Дълбоко невярно е обаче, че съм искал детето ми да заеме мястото на друго дете. Това е нечовешко поведение, на което не съм способен. Не съм парадирал със служебното си положение, гледам на него като на възможност за служба, а не като на привилегия", пише той във Фейсбук.

Пред Нова той обясни, че другото дете в шокова зала е било в много тежко състояние, поради което той и лекарят са взели решение да не вкарват и неговото там, за да не стане свидетел на тежката гледка.

По негови думи по време на престоя си в болницата няколко пъти е споменал министъра, но не поименно и не с цел да заплашва някого.

Вижте също Партньорът пребива, хирургът зашива. А после какво?

При първия път лекарка му обяснява защо му се е наложило да чака 4 часа. Той е впечатлен от експертността ѝ, поради което казва, че проблемът трябва да стигне до хората, които взимат решения, за да може процедурата да бъде улеснена.

Вторият път е, когато един от лекарите му казва, че министърът на здравеопазването му е приятел. Тогава Емин го помолил да го попита защо системата е толкова бавна.

По думи на Емин той е видял медицинската сестра Неда Диманова за по-малко от минута, когато се е върнал да вземе забравени документи.

"Тя преразказва нещо, което е чула отнякъде. Възможно е да не е била добре информирана, малко да е преувеличила", казва Емин.

Какви са реакциите

Бурната реакция в социалните мрежи беше последвана и от институционална такава.

След публикацията си във Фейсбук "Пирогов" публикува и официална позиция на сайта си. В нея се казва, че всяка форма на агресия е недопустима и в ущърб както на пациентите, така и на медицинския персонал.

„Тъжно е, когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури”, се казва в позицията.

Министерството на отбраната, където Емин е съветник, съобщи, че също разследва случая и че след установяване на истинността ще предприеме необходимите действия.

Вижте също "Не е добра практика." Докога здравната каса ще остане без управител

"Да, България", чийто член е Емин, каза, че също прави проверка на случая. За целта партията е сезирала Националната си контролна комисия.

"Да, България" не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията", пише на официалната Фейсбук страница на партията.

Случаят стигна и до Русия

Информацията за случилото се започна да се разпространява в социалните мрежи, след като "Пирогов" сподели публикацията на Диманова на страницата си във Фейсбук.

След това тя премина в медиите, а по-късно новината за предполагаемия скандал беше препубликувана и от руската агенция за международна информация Риа Новости със заглавие "Съветник на министъра на отбраната на България направи скандал в детската травматология."

Впоследствие тя е публикувана и в други рускоезични сайтове със същото заглавие.

Вижте също Терен, структура, анализ. Докъде стигна Националната детска болница